Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 3
Av Miktarındaki Azalmanın Av Araçlarına Yansıması: Gökçeada Balıkçılığı Örneği
2021
Dergi:  
Çanakkale Onsekiz Mart University Journal of Marine Sciences and Fisheries
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, Gökçeada’da küçük ölçekli balıkçılığında kullanılan av araçlarının teknik, yapısal ve operasyonal özellikleri tanımlanırken envanteri de geçmiş yıllar ile karşılaştırılmaya çalışılmıştır. Çalışmanın verileri, 2020 Ağustos’unda Gökçeada’da ikamet eden balıkçılar ile yüz yüze yapılan görüşmelerden elde edilmiştir. Gökçeada’da 2019-2020 av sezonunda faaliyete başlayan tek bir trol teknesi hariç, diğer 38 teknenin tamamı küçük ölçeklidir. Bu yıllarda aktif 29 teknenin kullandığı uzatma ağlarının toplam uzunluğu, on yıl önce yapılan bir çalışmaya göre %42 azalmıştır. Son yıllarda paragat balıkçılığında maliyetlerin artışı, ticari balıkçılar arasında çapari, kalamar maketi (oltası) ve değişik tipte el ve kamış oltaların kullanımını daha da yaygınlaştırmıştır. Son on yılda av miktarlarındaki düşüş hatta lüfer gibi bazı türlerdeki çöküş, direkt olarak av araçları çeşitliliği ve miktarlarına da yansımıştır. Özellikle lüfer, sardalya ve kolyozun av vermeyişine bağlı olarak bu türlerin avcılığında kullanılan av araçlarının da kullanımı azalmıştır. Sonuç olarak, Gökçeada balıkçılığında düşen av miktarları ve değişen av aracı tercihleri, aşırı avcılık ve sürdürülebilir balıkçılık açısından dikkate alınması gereken göstergeler olarak kabul edilmelidir. Bu nedenle, Gökçeada’da sürdürülebilir balıkçılığın yeniden tesisi için, Gökçeada ve civarını dikkate alan, geniş coğrafik ölçüde etkileri ve etkileşimleri değerlendiren, tüm paydaşları yönetim sisteminin içine katan Ekosistem Yaklaşımlı Balıkçılık yönetimi anlayışının benimsenmesi önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Çanakkale Onsekiz Mart University Journal of Marine Sciences and Fisheries

Dergi Türü :   Uluslararası

Çanakkale Onsekiz Mart University Journal of Marine Sciences and Fisheries