Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 1
 İndirme 1
PREVALENCE OF DEPRESSION IN THE ELDERLY POPULATION OF MANİSA AND RELATED RISK FACTORS
2018
Dergi:  
Turkish Journal of GERIATRICS
Yazar:  
Özet:

Introduction: The present study aimed to determine the prevalence of depressive symptoms in elderly people living in Manisa and to reveal the possible risk factors. Materials and Method: The population of this cross-sectional study included 17760 elderly people living in the Manisa Celal Bayar University Health Education and Research District in 2017. The sample size of the study was calculated as 546 using Epi Info 7.0 software. Sample selection was performed by a simple random sampling method of the records of Manisa Provincial Public Health Directorate. The data were collected by authors, and the participation ratio was 97.8% (n=534). The Katz Index of Independence in Activities of Daily Living and Geriatric Depression Scale were used as data collection tools, in addition to a sociodemographic form. The data were analyzed by using descriptive statistics, univariate and multivariate Odds ratios (with logistic regression analysis). Results: The mean age of the participants was 72.70±6.35 years. Of note, 56.3% of the elderly participants were women, 44.3% were primary school graduates and 19.6% were living alone. Moreover, 78.6% of them had at least one chronic disease requiring continuous medication. The prevalence of depressive symptoms was 32.8%.Conclusion: Multivariate analyses indicated that the prevalence of depressive symptoms is more likely higher in individuals living alone and in those who are dependent on others for daily life activities. Additionally, negative expenditure income balance, perceived annual change in health status, history of previous psychiatric disease and history of abuse significantly increase the prevalence of depressive symptoms.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Turkish Journal of GERIATRICS

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 154
Atıf : 21
2023 Impact/Etki : 0.054
Turkish Journal of GERIATRICS