Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 12
 İndirme 1
First study of larvicidal activity of Algerian Oudneya africana extracts against Culex pipiens larvae
2022
Dergi:  
Ukrainian Journal of Ecology
Yazar:  
Özet:

Mosquitoes are factors in several parasitic diseases that are dangerous for humans. Culex pipiens is one of the mosquito species, which causes many of the health problems in Algeria. The chemical fight against these mosquitoes causes several environmental problems. Biological control is an alternative considered by the use of secondary plant substances. Saharan plants can provide toxic secondary metabolites against these mosquitoes. With the objective of valuing plants from southern Algeria, the Oudneya africana plant collected from the Ghardaïa region was used as a natural insecticide. Acetone, ethanol and methanol were used to prepare the plant extract using cold maceration method. The larvicidal power of the three extracts against Culex pipiens larvae was studied. Qualitative phytochemical screening of organic extracts is studied. The mortality rates varied considerably and significantly with the concentrations of extract, solvent used and the time of exposure. The acetone extract exhibits the highest larvicidal effect and present the lower LC50 (0.10 g/L) and LT50 (10 h) values while the methanolic extract have a less toxic (LC50=0.36 g/L, LT50=77 h). The phytochemical screening confirms that Alkaloids, Tannin and Steroids were responsible for larvicidal activity. This study shows that the extracts of Oudneya africana can be used as a natural larvicidal against mosquitoes instead of using chemical insecticidal that has negative effects on the environment and health because this natural insecticide is biodegradable. LC-MS analysis suggested that rutin, caffeoylquinic acid and chlorogenic acid are responsible for larvicidal activity of acetonic extract of Oudneya africana.

Anahtar Kelimeler:

2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Ukrainian Journal of Ecology

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.237
Atıf : 1.921
2023 Impact/Etki : 0.003
Ukrainian Journal of Ecology