Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 8
XX. Yüzyılın Başlarında Tarsus’ta Sosyo-Ekonomik Hayat (370-389 ve 404 Numaralı Tarsus Şer’iyye Sicillerine Göre 1906-1908)
2022
Dergi:  
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Şerʽiyye sicilleri yerel tarih araştırmalarında oldukça önemlidir. Nitekim günümüz tarih araştırmalarında bu kayıtlardan faydalanılmaktadır. İçerik olarak şerʽiyye sicilleri kaydedildikleri bölgenin günlük yaşamı, geçim kaynakları, çarşı ve pazar yerleri, giyecek ve yiyecek fiyatları, camii, mescid, medrese, sosyal ve dinî yapıları, nüfus içerisindeki Müslim ve gayrimüslimlerin birbiriyle olan ilişkileri gibi konuları hakkında önemli bilgiler bulundurmaktadırlar. Tarsus’un XX. yüzyılın başlarındaki sosyo-ekonomik yapısının incelendiği bu çalışmada Ankara Milli Kütüphanesinde bulunan 370, 389 ve 404 numaralı Tarsus Şerʽiyye Sicilleri kullanılmıştır. Bu belgeler ışığında dönemin aile yapısının nasıl olduğunu, evlilik, boşanma, vesâyet, verâset vs. gibi konular incelenmeye çalışılmıştır. Bununla birlikte ekonomik hayatın da irdelendiği bu çalışmada halkın geçim kaynağının genel olarak neler olduğu ve Müslim-gayrimüslim halkın birbiriyle olan ilişkisinin nasıl işlediği, ayrıca bu dönemde kullanılan ev eşyası, günlük kıyafetler, yiyecek-içicekler, hayvan alım satımı ve fiyatları gibi birçok konu üzerinde durulmuştur. Çalışmamızın genel amacı yerel tarih çalışmalarındaki önemli kaynaklardan biri olan şerʽiyye sicillerinden yararlanarak, belli tarih diliminde Tarsus’un sosyo-ekonomik yapısını irdelemektir.

Anahtar Kelimeler:

The Socio-economic Life The Early-20th Century Tarsus (according To The Tarsus Ser'iyye Registry, No:370-389 and 404, 1906-1908)
2022
Yazar:  
Özet:

Court records are one of the most important sources of Ottoman history. As a matter of fact, these records are used in today's history researches. As content, the court records contain important information about the daily life of the region where they are registered, their livelihoods, bazaars and market places, clothing and food prices, mosques, mosques, madrasahs, social and religious structures, and the relations of muslims and non-muslims within the population. XX. Tarsus court records numbered 370, 389 and 404 in the National Library of Ankara were used in this study, in which the socio-economic structure of the early century was examined. In the light of these documents, what was the family structure of the period, marriage, divorce, guardianship, inheritance, etc. it was tried to be examined like. However, in this study, where economic life is also examined, many issues such as what are the livelihoods of the people in general and how the relation between the muslim and non-muslim people work, as well as the household goods used in this period, daily clothes, food and beverages, buying and selling of animals and their prices were emphasized. The general purpose of our study is to examine the socio-economic structure of Tarsus in a certain historical period by making use of court records, which is one of the important sources in local history studies.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 779
Atıf : 1.507
2023 Impact/Etki : 0.181
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi