User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 10
Plasenta invazyon anomalisi olan ve olmayan plasenta previa vakalarında risk faktörleri, yönetim ve perinatal sonuçlar
2021
Journal:  
Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi
Author:  
Abstract:

Amaç İnvazyon anomalisi olan ve olmayan plasenta previa vakalarında risk faktörlerinin belirlenmesi, yönetim şekillerinin, maternal ve yeni doğan sonuçlarının karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntemler: 2014-2019 yılları arasında hastanemizde doğum yapan 34199 hastanın dosyası retrospektif olarak tarandı. İnvazyon anomalisi olan ve olmayan tüm plasenta previa vakalarının bilgilerine ulaşıldı. Bulgular: 34199 hastanın 15’inde invazyon anomalisi olan (%0,04 ) ve 85’inde invazyon anomalisi olmayan (%0,24) toplamda 100 tane plasenta previa vakası (%0,29) saptanmıştır. Her iki grup arasında anne yaş ortalaması, geçirilmiş küretaj, abortus öyküsü, IVF gebeliği, GDM, IUGR ve HT ile ilişkili hastalık açısından bir fark yoktu. Gravida ve parite sayısı ile geçirilmiş sezaryen doğum öyküsü invazyonu olan grupta anlamlı oranda fazlaydı (sırasıyla p=0,005, p=0,01 ve p<0,0001). Vakaların yönetiminde uterin arter ligasyonu, kompresyon sütürü ve bakri balon uygulanması açısından iki grup arasında fark yoktu ancak histerektomi ve hipogastrik arter ligasyonu invazyonu olan grupta anlamlı oranda fazlaydı (sırası ile p<0,0001, p<0,0001). Postoperatif hastanede kalış süresi, hemogram ve hematokrit düzeylerindeki düşüş miktarı, kan transfüzyonu gereksinimi invazyonu olan grupta anlamlı oranda fazlaydı (sırasıyla p=0,001, p=0,007, p=0,007, p<0,0001). Her iki grup arasında yeni doğanların doğum haftası, kilosu, cinsiyeti, 5. dakika apgar skoru ortalaması ve yoğun bakım gereksinimi açısından anlamlı bir fark yokken 1. dakika apgar skoru ortalaması invazyonu olan grupta anlamlı oranda daha düşüktü (p=0,021). Sonuç: Gravida ve paritenin yüksek, geçirilmiş sezaryen sayısının fazla olması plasenta invazyon anomalisi riskini belirgin olarak arttırmaktadır. Plasenta invazyon anomalilerine bağlı maternal ve perinatal morbididenin azaltılması için sezaryan sayılarındaki artış önlenmeli ve bu vakaların doğumu deneyimli bir ekibin olduğu multidisipliner bir merkezde gerçekleştirilmelidir.

Keywords:

Risk factors, management and perinatal results in cases with and not with an anomaly of plasenta invasion
2021
Author:  
Abstract:

The purpose is to identify risk factors in cases with and without invasive anomalies, the comparison of management forms, maternal and newborn results. Tools and Methods: 34199 patients who were born in our hospital between 2014 and 2019 were scanned retrospectively. All cases of placenta previa with and without invasive anomalies have been. Results: In 15 of 34199 patients with invasive anomalies (0.04%) and in 85 with non-invasive anomalies (0.24) a total of 100 cases of placenta previa (0.29) were identified. There was no difference between the two groups in terms of mother's average age, passed abortion, abortion history, IVF pregnancy, GDM, IUGR and HT-related diseases. The number of pregnancy and parite was significantly greater in the group of invasions (p=0,005, p=0,01 and p<0,0001 respectively). In case management, there was no difference between the two groups in terms of the arterial ligation of the uterus, the compression slurry and the application of the bakery balloon, but it was significantly greater in the group with hysterectomy and hypogastric arterial ligation invasion (secondly p<0,0001, p<0,0001). The duration of stay in the postoperative hospital, the amount of decrease in hemogram and hematocrit levels was significantly greater in the group with the need for blood transfusion in the invasion (respectively p=0,001, p=0,007, p=0,007, p<0,0001). There is no significant difference between the two groups in terms of week of birth, weight, gender, 5-minute apgar score and intensive care requirement. The minute apgar score was significantly lower in the group of invasions (p=0,021). The result: the high, excessive number of passed caesarine of gravide and parite significantly increases the risk of an invasive abnormality in the plasma. The increase in the number of seats to reduce maternal and perinatal morbidities associated with plasenta invasion anomalies should be prevented and the birth of these cases should be carried out in a multidisciplinary center where an experienced team is involved.

Keywords:

0
2021
Author:  
Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles










Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi

Field :   Sağlık Bilimleri

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 370
Cite : 209
Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi