Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 10
 Görüntüleme 14
 İndirme 4
Postpartum dönemde algılanan sosyal desteğin posttravmatik stres ve anne bebek bağlılığı ile ilişkisi
2019
Dergi:  
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Araştırma postpartum dönemde algılanan sosyal desteğin posttravmatik stres ve anne bebek bağlılığı ile ilişkisini incelemek amacı ile yapıldı. Yöntem: Tanımlayıcı araştırmanın örneklemine postpartum dönemdeki 250 kadın alındı. Veriler, Kişisel Bilgi Formu, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği, PTSB tanısında kullanılan Postravmatik Stres Bozukluğu Soru Listesi-Sivil Versiyonu ve Maternal Bağlanma Ölçeği ile toplandı. Veriler yüzdelik dağılım, ortalama, Anova, t testi ve Pearson korelasyon analizi ile incelendi. Anlamlılık değeri p<0.05 olarak alındı. Bulgular: Kadınların yaş ortalaması 29.70±5.41 (min: 17; max:45)’dir. Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği puan ortalaması 56.45±20.72,  Postravmatik Stres Bozukluğu Soru Listesi puan ortalaması 11.10±15.52, Maternal Bağlanma Ölçeği puan ortalaması 97.37±13.40’dı. Kadınların posttravmatik stres belirtileri %16 olarak bulundu. Algılanan sosyal destek puanları ile posttravmatik stres bozukluğu puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı negatif (r=–0.37, p=0.000), algılanan sosyal destek puanları ile maternal bağlanma puanları arasında ise (r=0.24, p=0.000) pozitif korelasyon saptandı. Sonuç: Postpartum dönemde kadınların algıladığı sosyal destek posttravmatik stres bozukluğu ve maternal bağlanma ile ilişkilidir. Postpartum dönemde yaşanabilecek posttravmatik stres bozukluğunun en aza indirilmesi ve anne bebek bağlılığının arttırılması için yeterli sosyal desteğin sağlanması önerilmektedir.  

Anahtar Kelimeler:

The relationship of social support perceived in postpartum period with posttraumatic stress and mother's baby devotion
2019
Yazar:  
Özet:

Aim: The research was conducted to investigate the relationship between perceived social support in postpartum period and post-traumatic stress and maternal-infant attachment. Methods: 250 women in the postpartum period were included in the sample of this descriptive study. The data were collected with Personal Information Form, Multidimensional Scale of Perceived Social Support, Post-traumatic Stress Disorder Checklist-Civilian Version for the Data were collected by percentage distribution, mean, Anova, t test and Pearson correlation analysis. The significance level was accepted p<0.05.  Results: The average age of women was 29.70±5.41 (min: 17; max: 45). The average score of the Multidimensional Scale of Perceived Social Support was 56.45±20. 72, the average score of the Post-traumatic Stress Disorder Checklist was 11.10±15.52 and the average score of the Maternal Attachment Inventory was 97.37±13.40. Post-traumatic stress symptoms of women were found as 16%. There was a statistically significant negative correlation between perceived social support scores and post-traumatic stress disorder scores (r=-0.37, p=0,000), and there was a positive correlation between perceived social support scores and maternal attachment scores (r=0.24, p=0,000). Social support perceived by women in postpartum period is associated with post-traumatic stress disorder and maternal attachment. It is recommended to provide adequate social support to minimize post-traumatic stress disorder in postpartum period and to increase maternal-infant attachment.

Anahtar Kelimeler:

The Relationship Between Perceived Social Support In Postpartum Period and Post-traumatic Stress and Maternal-infant Attachment
2019
Yazar:  
Özet:

Aim: The research was conducted to investigate the relationship between perceived social support in postpartum period and post-traumatic stress and maternal-infant attachment. Methods: 250 women in the postpartum period were included in the sample of this descriptive study. The data were collected with Personal Information Form, Multidimensional Scale of Perceived Social Support, Post-traumatic Stress Disorder Checklist-Civilian Version for the Data were collected by percentage distribution, mean, Anova, t test and Pearson correlation analysis. The significance level was accepted p<0.05.  Results: The mean age of women was 29.70±5.41 (min: 17; max: 45). The mean score of the Multidimensional Scale of Perceived Social Support was 56.45±20.72, the mean score of the Post-traumatic Stress Disorder Checklist was 11.10±15.52 and the mean score of the Maternal Attachment Inventory was 97.37±13.40. Post-traumatic stress symptoms of women were found as 16%. There was a statistically significant negative correlation between perceived social support scores and post-traumatic stress disorder scores (r=-0.37, p=0.000), and there was a positive correlation between perceived social support scores and maternal attachment scores (r=0.24, p=0.000). Conclusion: Social support perceived by women in postpartum period is associated with post-traumatic stress disorder and maternal attachment. It is recommended to provide adequate social support to minimize post-traumatic stress disorder in postpartum period and to increase maternal-infant attachment.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 452
Atıf : 980
2023 Impact/Etki : 0.043
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi