Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 25
 İndirme 2
Giresun Tombul Fındık (Corylus avellana L.) Yağının Serviks, Meme ve Kolon Kanser Hücrelerinde Sitotoksik ve Antianjiyojenik Aktivitesi
2021
Dergi:  
Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Corylus avellana L. çoğunlukla Giresun’da yetişen dünyanın en kaliteli fındık türlerinden biridir. Bu çalışma, Giresun Tombul fındık yağının (0.5, 5 ve 50 mg L-1) antikanser ve antianjiyojenik aktivitelerini değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Sitotoksisite insan serviks, kolon ve meme kanseri hücreleri üzerinde MTT ve laktat dehidrojenaz salım (LDH) analizleri ile belirlenmiştir. Hücrelerin oksidatif durumu, toplam oksidatif stres (TOS) ve toplam antioksidan kapasite (TAK) yöntemleriyle ortaya konulmuştur. Anti-anjiyojenik aktiviteyi değerlendirmek için civciv koryoallantoik membran (HET-CAM) deneyi kullanılmıştır. Sonuçlarımız, C. avellana yağının özellikle serviks kanseri hücrelerinde daha fazla olmak üzere, serviks ve kolon kanseri hücrelerinin (sırasıyla IC 50 = 6.5 ± 0.35 mg L-1 ve IC 50 = 26.2 ± 3.15 mg L-1) canlılığını önemli ölçüde inhibe ettiğini göstermiştir. Bununla birlikte, fındık yağ örneği, LDH salınımında önemli bir inhibisyona yol açarak sitotoksisite ile doğrusal bir korelasyon sergilemiştir. C. avellana yağ örneği konsantrasyona bağlı bir şekilde serviks ve kolon hücrelerinin TAK seviyelerinde önemli bir artışa neden olurken, TOS seviyelerinde istatistiksel olarak önemli azalmaya yol açmıştır. Aynı zamanda, C. avellana yağ örneği yüksek konsantrasyonlarda anti-anjiyojenik etkinlik göstermiştir. Sonuçlar, Giresun fındığının umut verici bir antikanser ajan olduğunu ve bununla birlikte terapötik etkinliğini ortaya koymak için daha ileri çalışmalara ihtiyaç olduğunu göstermiştir.

Anahtar Kelimeler:

Corylus avellana L. Oil's cytotoxic and antiangiogenic activity in cervical, breast and colon cancer cells
2021
Yazar:  
Özet:

Corylus avellana L. is one of the world’s highest quality nuts that grows mostly in Giresun. This study was conducted with the aim of evaluating the anti-cancer and anti-angiogenic activities of Giresun Tombul nuts oil (0.5, 5 and 50 mg L-1). Citotoxicity is determined by MTT and laktate dehydrogenase release (LDH) analyses on human cervical, colon and breast cancer cells. The oxidative state of the cells is determined by the methods of total oxidative stress (TOS) and total antioxidant capacity (TAK). An anti-angiogenic activity was tested with a coryoallantoic membrane (HET-CAM) test. Our results include more C. avellana oil, especially in cervical cancer cells, cervical and colon cancer cells (according to IC 50 = 6.5 ± 0. 35 mg L-1 and IC 50 = 26.2 ± 3.15 mg L-1) have shown to significantly inhibit vitality. However, the ointment oil sample has shown a linear correlation with cytotoxicity, leading to a significant inhibition in LDH release. The C. avellana fat sample has resulted in a significant increase in the TAC levels of cervical and colon cells due to concentration, while statistically has led to a significant decline in the TOS levels. At the same time, the C. avellana oil sample has shown anti-angiogenic effect in high concentrations. The findings showed that the ointment is a hopeful anti-cancer agent and, however, requires further studies to reveal its therapeutic effectiveness.

Anahtar Kelimeler:

Antiangiogenic and Cytotoxic Activity Of Giresun Tombul Hazelnut (corylus Avellana L.) Oil On Cervix, Breast, and Colon Cancer Cells
2021
Yazar:  
Özet:

Corylus avellana L. is one of the best quality hazelnut species grown mostly in Giresun province. This present study was realised to evaluate the anticancer and antiangiogenic activities of Giresun Tombul hazelnut oil (0.5, 5 and 50 mg L-1). Cytotoxicity was determined by MTT and lactate dehydrogenase release (LDH) assays on human cervix, colon, and breast cancer cells. Oxidative status was analyzed by total oxidative stress (TOS) and total antioxidant capacity (TAC) assay. Hen’s egg test chorioallantoic membrane (HET-CAM) assay was used to evaluate the anti-angiogenic activity. Our results showed that C. avellana oil had significant anti-proliferative activity against both cervix and colon cancer cells (6.5 ± 0.35 mg L-1 and 26.26 ± 3.15 mg L-1, respectively), with more inhibiting the cervix cancers and caused significant inhibition in LDH release as a linear correlation with MTT results. C. avellana oil significantly increased the TAC status on the cervix and colon cells while causing a significant reduction in TOS levels in a dose-dependent manner. C. avellana oil had anti-angiogenic effectiveness in higher doses. The results indicated that Giresun hazelnut was a promising anticancer agent and however, further studies are needed to reveal its therapeutic effectiveness.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.053
Atıf : 3.830
2023 Impact/Etki : 0.187
Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi