Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 14
 İndirme 4
Karstlaşmanın insan yaşamı üzerindeki sınırlandırıcı etkisinin CBS tabanlı mekânsal istatistik analizleri ile saptanması (Arapgir-Malatya Platosu)
2021
Dergi:  
Türk Coğrafya Dergisi
Yazar:  
Özet:

Munzur Kireçtaşları ve Alibonca Formasyonu’na ait marnlı-kumlu kireçtaşlarının yüzeylendiği Arapgir Platosu, çıplak ve sığ karstın geliştiği bir alandır. Fakat litostratigrafik farklılaşmaya bağlı olarak karstlaşmanın karakteri, litolojik birimler arasında farklılaşmaktadır. Karstlaşma süreci, tektonik rejim farklılaşmaları ve iklim değişikliklerine bağlı olarak jeolojik geçmiş boyunca zaman zaman kesintilere maruz kalmış olsa da süreç devam etmiştir. Zaman içerisinde karstlaşmanın etkinliği yavaşlamış, flüvyal aşınım ve mekanik çözünme daha aktifleşmiş, lapya ve dolin oluşumları yer yer tahribata uğramıştır. Bu doğal tahribat ile sığ karst oluşumu bir araya gelince su varlığı, toprak oluşumu ve vejetasyon açısından sınırlı, insan yaşamı ve beşeri faaliyetler açısından zorlu, taşlık bir arazi ortaya çıkmıştır. Alanın bu mevcut durumundan dolayı, platonun bu kısmında hemen hemen hiçbir daimi yerleşme bulunmamakta ve tarımsal faaliyetler sınırlı olduğu için arazi kullanımı sadece yaylak-otlak alanı olarak gerçekleştirilmektedir. Bu çalışmanın amacı ve hedefi doğrultusunda, karstlaşmanın yerleşme seçimi ve arazi kullanımı üzerindeki sınırlandırıcı ve belirleyici etkisini saptamak için karstik aşınım şekilleri uygulamalı ve basit rastgele örneklem metotlarına uygun bir şekilde sayısallaştırılarak, bir takım CBS tabanlı mekânsal istatistik analizlerine tabi tutulmuştur. Analizler sonucunda, karstlaşmanın yerleşme seçimi ve arazi kullanımı üzerinde sınırlandırıcı ve belirleyici bir etken olduğu istatistiksel olarak saptanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Detection of the restrictive effect of carstalization on human life by CBS-based spatial statistical analysis (Arapgir-Malatya Plateau)
2021
Yazar:  
Özet:

The Arab Plateau, where the Munzur Kireçtaş and the Alibonca Formation's marnly-kumlu kireçtaş are placed, is an area where naked and thin karst develops. But depending on the litostratographic differentiation, the character of charstilization differs between litological units. Although the process of chartering has been interrupted from time to time throughout the geological history due to tectonic regime differences and climate change, the process has continued. Over time, the effectiveness of karstling has slowed down, fluvial stretching and mechanical dissolving have become more active, the formations of lapia and dolin have been destroyed. When this natural destruction is combined with the formation of thick karst, a stone land has emerged, limited in terms of water existence, soil formation and vegetation, challenging in terms of human life and human activities. Due to this current state of the area, there are almost no permanent settlements in this part of the platon, and because agricultural activities are limited, the use of the land is only carried out as a widespread area. In accordance with the purpose and objective of this study, a series of CBS-based spatial statistical analyses have been submitted, by numerizing the forms of carstitis in accordance with the practical and simple random sampling methods, to determine the restrictive and determining effects of carstitis on settlement selection and land use. As a result of the analysis, it has been statistically determined that carstling is a restrictive and determining factor on the choice of settlement and land use.

Anahtar Kelimeler:

Determination Of The Limiting Effect Of Karstification On Human Life With Gis-based Spatial Statistical Analyzes (arapgir-malatya Plateau)
2021
Yazar:  
Özet:

The Arapgir Plateau, where the Munzur Limestones and the marly-sandy limestones of the Alibonca Formation are outcropped, is an area where bare and shallow karst structures develop, as in the general of the karst plateaus. However, the character of karstification differs among lithological units depending on lithostratigraphic differentiation. The karstification process has been interrupted throughout the geological past due to tectonic regime variations and climate changes and has tended to stagnate today. Thus, karstification was replaced by fluvial erosion and mechanical dissolution, and lapia and doline formations were damaged. The combination of this natural destruction and shallow karst formations has resulted in a stony terrain that is limited in terms of water availability, soil formation and vegetation, and challenging in terms of human life and human activities. Due to the current conditions of the area, there are almost no permanent settlements in this part of the plateau and since agricultural activities are limited, the land is used only as highland-grassland areas. In line with the aim and target of the present study, karst erosional patterns were digitized in accordance with applied and simple random sampling methods and subjected to a set of GIS-based spatial statistical analyses to determine the limiting and determining effect of karstification on settlement selection and land use. As a result of the analyzes carried out, it was statistically determined that karstification is a limiting and determining factor on settlement selection and land use.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Türk Coğrafya Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 319
Atıf : 2.014
2023 Impact/Etki : 0.321
Türk Coğrafya Dergisi