Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 60
 İndirme 16
TÜRKİYE’DE AVRUPA BİRLİĞİ TESCİLLİ COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLERİN EKONOMİK KALKINMA KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ
2021
Dergi:  
Journal Of Social, Humanities And Administrative Sciences
Yazar:  
Özet:

Coğrafi İşaretler, bir ülkenin doğal ve beşerî coğrafya şartlarına bağlı olarak üretilmiş, oldukça sınırlı bir alanda elde edilebilen, kaliteli nadir ürünlerdir. Bu nedenle de koruma altına alınmaları ve potansiyellerinin değerlendirilmesi önem taşıyan bir konudur. Bu ürünlerin yerel ve uluslararası alanda satışıyla bölge ve ülke ekonomisine gelir temin edilmekte, turizmin gelişimi, kırsal kalkınma ve bölgenin kültürel yapısının tanıtımı sağlanmaktadır. Dolayısıyla bu ürünler bulunduğu kentlerde hem maddi hem de manevi anlamda önem taşıyan marka değerleri oluşturmaktadır. Dünya genelinde Coğrafi İşaret uygulamaları geçmişten günümüze sürdürülmeye çalışılmış, lakin son yirmi yılda adından sıkça söz ettirir olmuştur. Özellikle son yıllarda Coğrafi işaretli ürün sayısı artarken, bu tür ürünlere olan taleplerde de artış gözlenmektedir. Genel itibariyle Avrupa’da coğrafi işaretler sistemi daha yoğun bir şekilde işletilirken, özelliklede gıda sektörü dinamizmi artan sektörler arasında yerini almıştır. Türkiye bulunduğu coğrafi konum ve şartlar nedeniyle coğrafi işaretli ürünler açısından son derece zengin bir ülkedir. Farklı iklim kuşaklarına, farklı beşerî sermayeye, farklı kültürel miraslara sahiptir. Mayıs 2021 itibarıyla Türkiye’nin AB düzeyinde "Antep Baklavası/Gaziantep Baklavası", "Aydın İnciri", "Malatya Kayısısı", "Aydın Kestanesi", "Taşköprü Sarımsağı", "Milas Zeytinyağı" ve "Bayramiç Beyazı" olarak yedi tane tescil edilmiş coğrafi işaretli ürünü bulunmaktadır. Çalışma Türkiye’de Avrupa birliği tescilli coğrafi işaretli ürünlerin önemi, değeri ve ülke ekonomisine olabilecek katkılarını belirlemek, ülke içinde ve uluslararası düzeyde coğrafi işaretli ürün sayısının arttırılması için farkındalık yaratmak amacıyla yapılmıştır. Türkiye’nin coğrafi işaretli ürünleri ekonomik anlamda değerlendirebilmesindeki eksikliklerin giderilmesi konusunda önerilerde bulunulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

TÜRKİYE’DE AVRUPA BİRLİĞİ TESCİLLİ COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLERİN EKONOMİK KALKINMA KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ
2021
Yazar:  
Özet:

Geographical Signs are rare quality products produced according to the natural and human geographical conditions of a country, which can be obtained in a very limited area. This is why it is important to protect them and to evaluate their potential. With local and international sales of these products, income is provided to the region and the country’s economy, the development of tourism, rural development and the promotion of the region’s cultural structure. Therefore, these products create brand values that are of material and spiritual importance in the cities where they are. In the world, geographical sign practices have been attempted to continue from the past to the present day, but in the last twenty years they have often mentioned their name. Especially in recent years, while the number of geographically marked products is increasing, the demand for such products is also observed. In general, while the geographical sign system is operated more intensely in Europe, the food sector has become among the increasing sector dynamism. Turkey is an extremely rich country in terms of geographically marked products due to its geographical location and conditions. It has different generations of climate, different human capital, different cultural heritage. As of May 2021, there are seven registered geographical products on the EU level as "Antep Baklavası/Gaziantep Baklavası", "Aydın Inciri", "Malatya Kayısı", "Aydın Kestanesi", "Taşköprü Sarımsağı", "Milas Olive Oil" and "Bayramiç White". The study was conducted in Turkey with the aim of determining the importance, value and contribution of the European Union-registered geographical marked products to the country’s economy, raising awareness for increasing the number of geographical marked products within the country and internationally. It is recommended that Turkey eliminate the shortcomings in its economic assessment of geographical marked products.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Journal Of Social, Humanities And Administrative Sciences

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.031
Atıf : 348
2023 Impact/Etki : 0.085
Journal Of Social, Humanities And Administrative Sciences