Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 29
 İndirme 3
Tasavvufî Düşüncede Cennet ve Cehennem Telakkisi: Yûnus Emre ve Kemal Ümmî Örneği
2022
Dergi:  
Sufiyye
Yazar:  
Özet:

Tasavvuf düşünce tarihinde cennet arzusu veya cehennem korkusuyla ibadet etmek eleştirile gelen bir tutumdur. Sûfîler cennet arzusuyla ibadet edeni rüşvetle iş yapan çocuğa cehennem korkusuyla ibadet edeni ise dayak yeme korkusuyla iş yapan köleye benzetirler. Bu tutum bazen daha da ileri bir seviyeye ulaşır: Allah’la birlikte olmadıktan sonra sûfî için cennet bile anlamsızlaşır. Sûfî, O’nun rızası mevcut ise cehennemde bulunmaktan bile çekinmez hale gelir. Bu anlayış, tasavvuf ehlinin cennet ve cehennemi yahut dinî ögeleri hafife aldığı şeklinde bir ithama yol açmıştır. Ancak çalışmada ortaya konacağı üzere sûfîlerin cennet ve cehennem tasavvurlarının dinî öğretiye muhalif olduğunu söylemek doğru değildir. Bilakis genellikle şiirsel ifadelerle ortaya konan bu görüşlerin sebebi mutasavvıfların, kulluğu herhangi bir karşılık beklemeksizin ihlas merkezinde inşa etme arzularıdır. Cennet ve cehennem anlayışında tasavvufî metinlerde dile getirilen diğer bir düşünce ise Allah’ın tüm insanları cehennemden kurtarması karşılığında sûfînin kendisinin cehennemde yanmaya razı olmasıdır. Böyle bir sûfî cennet arzusundan tamamen geçtiği gibi halka olan merhametinin bir tezahürü olarak başkası yerine cehennem azabını da göze alır. Bu çalışmada Anadolu tasavvufî kültürünü besleyen iki önemli sûfî şâir Yûnus Emre ve Kemal Ümmî’nin cennet ve cehennem anlayışları incelenecek, cennet ve cehenneme dair görüşlerinin tasavvufî düşüncedeki yeri tespit edilecektir.

Anahtar Kelimeler:

He is in the heavens and in the heavens, and he is in the heavens, and he is in the heavens, and he is in the heavens.
2022
Dergi:  
Sufiyye
Yazar:  
Özet:

Tasavvuf is a critical attitude to worship with the desire of heaven or fear of hell in the history of thought. The Sufis are like a child who works with the desire of Paradise, and a child who works with the fear of Hell, and a slave who works with the fear of the strike. This attitude sometimes reaches an even higher level: after not being with God, even Paradise becomes meaningless for the Sufî. And if he is in hell, he will not be afraid of him. This understanding has led to an introduction of the people of Tasavvuf in the form of heaven and hell or religious objects. But it is not true to say that the survivors of Paradise and Hell are opposed to the religious teaching. On the other hand, the reason for these views often expressed in poetic expressions is the desire of the mutasavvives to build the servant in the center of the Ihlas without expecting any replies. The other thought expressed in the tasavvufî texts in the understanding of Paradise and Hell is that God will save all people from Hell in return to the Sufîh himself will be pleased to burn in Hell. As such a sufy passes completely from the desire of heaven as a manifestation of the mercy of the people, he accepts the punishment of hell instead of others. In this study, the two important tsufish poets who feed the Anadolu tasavufî culture, Yûnus Emre and Kemal Ümmî, will be studied the concepts of heaven and hell, and their views of heaven and hell will be identified in the tasavufî thought.

Anahtar Kelimeler:

The Perception Of Heaven and Hell In Mystic Thought: Example Of Yūnus Emre and Kemāl Ummī
2022
Dergi:  
Sufiyye
Yazar:  
Özet:

In the history of ṣūfī thought, worshiping with the desire for heaven or fear of hell is an attitude that has been criticized. Ṣūfīs resemble the one who worships with the desire of heaven to the child who does business with bribe while they compare the one who worships out of fear of hell to a slave who does business out of fear of being beaten. This attitude sometimes goes even further: Even paradise becomes meaningless for a ṣūfī if he is not with Allah. If Allah's consent is present, the ṣūfī becomes not afraid even of being in hell. This understanding has led to the accusation that the ṣūfīs underestimate heaven and hell or religious elements. However, as this study will reveal, it is not correct to say that the Ṣūfīs’ conceptions of heaven and hell are in opposition to religious teaching. On the contrary, the reason for these views, which are usually expressed in poetic expressions, is the desire of the mystics to build servitude in the center of ik̲h̲lāṣ without expecting any reward. Another thought expressed in ṣūfī texts in the understanding of heaven and hell is that the ṣūfī is willing to burn in hell in return for Allah’s saving all people from hell. Such a ṣūfī not only passes away from the desire for heaven, but also takes the torment of hell instead of someone else as a manifestation of his compassion for the people. In this study, the understanding of heaven and hell of two important ṣūfī poets Yūnus Emre and Kemāl Ümmī, who nurtured the Anatolian ṣūfī culture, will be examined, and the place of their views on heaven and hell in ṣūfī thought will be determined.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Sufiyye

Alan :   İlahiyat

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 176
Atıf : 116
Sufiyye