Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 54
 İndirme 11
Sağlık Çalışanlarının Tükenmişlik Sendromu Düzeyleri İle Hedonik Tüketim Davranışları Arasındaki İlişki
2019
Dergi:  
Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

21. Yüzyılda çalışma yaşamı ve özel yaşamı koşullarının ağırlaşması özellikle hizmetler sektörü gibi insanlarla birebir ilişkinin yoğun olduğu sektörlerde bireylerde yoğun stresi ve beraberinde tükenmişlik sendromunu getirmektedir. Bireylerin kendilerini yoğun stres altında hissettikleri durumlarda içsel kaynaklarının çeşitli olumsuzlar sebebiyle tükenmesi şeklinde tanımlanan tükenmişlik sendromu hem iş yaşamını hem de özel yaşamı olumsuz şekilde etkilemektedir. Birey bu durumdan kurtulmak için çareyi başka alanlarda mutlu olmakta aramaktadır. Hedonik tüketim davranışı bu arayışlardan biri olarak değerlendirilebilir. Günümüzde tüketiciler ürünleri sadece gereksinimlerini karşılamak amacıyla değil zevk ve eğlence için de satın alabilmektedir. Hedonik tüketim davranışları; haz alma, mutlu olma gibi ruh halinden etkilenerek bireyin kendini gösterme biçimini yansıtır. Bireyler Arnold ve Reynolds 2003 ’ın belirttiği gibi macera için, değer elde etmek için, başkalarını mutlu etmek için, fikir edinmek için, sosyalleşmek için alışveriş ve rahatlamak için alışverişe yönelebilirler. Bu yöneliş kısa süreli olarak bireyi rahatlatsa da sorunun kökenine inilip çözülmedikçe tam bir sonuç alınamamaktadır. Bu süreçte birey işinden kopmakta, işle ve örgütle olan bağı zayıflamakta işten ve çalışma arkadaşlarından izolasyon yaşanmakta, birey duyarsızlaşmakta, insanları ve olayları tolere edebilme gücü zayıflamakta, kurumdaki performansı ve ilişkileri bu süreçten zarar görmektedir. Bu nedenle bireyi kısa süreli çözümlere yönelten bu kaçışlardan ziyade daha etkili ve kalıcı çözümlerin birey ve örgüt bazında oluşturulması ve uygulanması daha sağlıklı olacaktır. Bu çalışmada en çok tükenmişliğin yaşandığı alanlardan biri olması sebebiyle Konya ilinde görev yapan sağlık çalışanlarının hedonik tüketim davranışları ile tükenmişlik sendromu düzeyleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Yapılan regresyon analizleri sonucunda sağlık çalışanlarının hedonik tüketim davranışlarının tükenmişlik sendromu düzeylerini azalttığı görülmüştür. Ancak bu azalışın sürekli olup olmadığı sorgulanmalıdır. Bireylerin yaşamını son derece olumsuz etkileyen tükenmişlik sendromuna ilişkin olarak kalıcı çözümler bağlamında birey- örgüt- sosyal çevre üçlü sacayağının birlikte devreye girmesi; bu anlamda tükenmişlikle ilgili kişisel farkındalığın artması, bireyin durumunun farkında olması ve bilinçli bir mücadeleye girmesi, iş arkadaşları, aile ve arkadaş desteği sosyal destek , hoşgörülü, adaletli, esnek ve katılımcı bir yönetim anlayışı, yasal düzenlemeler ve özlük haklarının iyileştirilmesi önerilebilir.

Anahtar Kelimeler:

Sağlık Çalışanlarının Tükenmişlik Sendromu Düzeyleri İle Hedonik Tüketim Davranışları Arasındaki İlişki
2019
Yazar:  
Özet:

21 of 21. In the century, the worsening of the working life and private life conditions, especially in the services sector, in the sectors where the relationships with people are intense, bring intensive stress in individuals and the syndrom of exhaust. Exhaust syndrome, defined as the extinction of internal resources due to various negative causes in situations where individuals feel under intense stress, negatively affects both work and private life. The individual is looking for a way to get rid of this situation in other areas of happiness. Hedonic consumption behavior can be regarded as one of these searches. Today, consumers can buy products not only for the purpose of meeting their needs, but also for pleasure and entertainment. Hedonic consumption behaviors reflect the way the individual manifests himself by being influenced by the mood, such as enjoyment, being happy. Individuals can turn to shopping for adventure, to gain value, to make others happy, to gain ideas, to socialize, and to relax, as Arnold and Reynolds stated in 2003. If this direction relieves the individual for a short period of time, it cannot get a complete result unless it is down to the source of the problem. In this process the individual breaks out of work, the link to work and organization is weakened, the isolation from work and the work colleagues is experienced, the individual becomes insensitive, the ability to tolerate people and events is weakened, the performance and relationships in the institution are damaged by this process. Therefore, the creation and implementation of more effective and durable solutions on the basis of the individual and the organization will be healthier than these escapes that direct the individual to short-term solutions. This study is one of the areas where the most extinction is experienced because the relationship between the hedonic consumption behaviors of healthcare workers working in the province of Konya and the levels of extinction syndrome has been studied. Regression analyses showed that healthcare workers’ hedonic consumption behaviors reduced the levels of extinction syndrome. However, it should be questioned whether this decline is constant. In the context of permanent solutions to the endurance syndrome that affects the lives of individuals, it may be recommended that the individual-organized-social environment triangle work together; in this sense, increased personal awareness of endurance, being aware of the individual’s situation and entering into a conscious struggle, support of colleagues, family and friends, social support, tolerant, fair, flexible and participatory understanding of management, the legal regulations and the right to property.

The Relationship Between Burnout Syndrome Levels and Hedonic Consumption Behavior Of Healthcare Professionals
2019
Yazar:  
Özet:

The aggravation of working life and private living conditions in the 21st century brings intense stress and burnout syndrome in individuals, especially in sectors where the one-to-one relationship with people is intense, such as the services sector. Burnout syndrome, which is defined as the depletion of internal resources due to various negative effects, affects both the work and private life of the employee negatively. The individual seeks to be happy in other areas in order to get rid of this situation. Hedonic consumption behavior can be considered as one of these searches. Nowadays, consumers can buy products not only to meet their requirements, but also for pleasure and entertainment. In this context, the relationship between levels of burnout syndrome and hedonic consumption behaviors of healthcare professionals was investigated. For the purpose of the study, doctors and nurses working in all units of two state university hospitals operating in Konya city center were determined as universe. 259 data were analyzed. Data were collected between November 2017 and January 2018. Frequency analysis was used to determine the demographic characteristics of the participants. Cronbach's alpha coefficients, KMO and Bartlett’s values of the scales used in the study were examined. Then, explanatory factor analysis and confirmatory factor analysis were applied. In addition, multiple linear regression analysis was used to determine the effect of burnout subscales on hedonic consumption behaviors. According to the results of multiple linear regression analysis, independent variables emotional burnout, depersonalization and low personal success explain the variance of the dependent variable hedonic consumption behavior for relaxing and socializing is low 22.9% . H1a and H1b were accepted while H1c was rejected β = -, 084, p =, 183 meaningless . As a result of the second multiple regression analysis, H1d, β =, 534, p

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.308
Atıf : 12.598
2023 Impact/Etki : 0.3
Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi