Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 19
 İndirme 4
Postoperatif Yoğun Bakım Ünitesinde Takip Edilen Olgularda Komplikasyon Gelişimi ile Kan Parametreleri Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi
2021
Dergi:  
Bağcılar Tıp Bülteni
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmada, elektif şartlarda opere edilen ve postoperatif 24 saat boyunca yoğun bakım ünitesinde takip edilen olgularda komplikasyon gelişimi ile kan parametreleri arasındaki ilişki araştırıldı. Yöntem: Bu çalışmaya, hastanemizde ameliyat edilip, 24 saat postoperatif yoğun bakımda takip edilen 257 olgu (126 kadın 131 erkek; ortalama yaş 42,18±8,54 yıl; aralık 19-73 yıl) dahil edildi. Tüm olguların dosyaları demografik özellikleri, eritrosit sayısı (RBC), lökosit sayısı (WBC), trombosit sayısı (PLT), ortalama trombosit hacmi (MPV), nötrofil, lenfosit, nötrofil/lenfosit oranı (NLO), trombosit/lenfosit oranı (PLO), serum kan üre azotu (BUN) ve kreatinin değerleri açısından değerlendirildi. Grup A postoperatif ilk 24 saatte komplikasyon gelişmeyen olgulardan, grup B postoperatif ilk 24 saatte komplikasyon gelişen olgulardan oluşmakta idi. Gruplar arasında kan hemogram parametrelerinden RBC, WBC, PLT, MPV, NLO, PLO, biyokimya parametrelerinden BUN ve kreatinin değerleri karşılaştırıldı. Bulgular: Grup B’de preoperatif MPV değeri ve postoperatif MPV değeri grup A’dan anlamlı olarak daha yüksekti (p-değerleri sırasıyla 0,038 ve 0,045). Grup A ve B’de postoperatif MPV değeri preoperatif döneme göre anlamlı artış göstermiştir (sırasıyla p=0,032, p=0,000). Grup A ve B’de preoperatif PLO değeri ve postoperatif PLO değeri anlamlı farklılık göstermemiştir (sırasıyla p=0,101 ve p=0,458). Grup A ve B’de postoperatif PLO değeri preoperatif döneme göre anlamlı artış göstermiştir (sırasıyla p=0,000 ve p=0,047) grup B’de preoperatif ve postoperatif NLO değeri grup A’dan anlamlı olarak daha yüksekti (sırasıyla p=0,006 ve p=0,025). Grup A ve B’de postoperatif NLO değeri preoperatif döneme göre anlamlı artış göstermiştir (sırasıyla p=0,000 ve p=0,006). Sonuç: Bu çalışmada, komplikasyon gelişen olgularda MPV, NLO ve PLO değerlerinin postoperatif dönemde daha fazla arttığı izlendi. MPV, NLO ve PLO gibi basit, hızlı ve ucuz bir teknikle yoğun bakım ünitesinde takip edilen olgularda gelişebilecek komplikasyonlar hakkında öngörü sağlanması, şüphesiz mortalite oranını azaltacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation of the relationship between the development of complications and blood parameters in the postoperative intensive care unit
2021
Yazar:  
Özet:

Purpose: In this study, the relationship between the development of complications and blood parameters was studied in the facts operated in elective conditions and followed in the postoperative intensive care unit for 24 hours. Method: This study included 257 cases, which were operated in our hospital and followed in 24 hours postoperative intensive care (126 women 131 men; average age 42.18±8,54 years; December 19-73 years). The records of all the events were assessed in terms of demographic characteristics, the number of erythrosites (RBC), the number of leukocytes (WBC), the number of thrombocytes (PLT), the average volume of thrombocytes (MPV), the neutrophils, the lymphocytes, the nottrophil/lymphocytes ratio (NLO), the trombocytes/lymphocytes ratio (PLO), the serum uric nitrogen (BUN) and the creatin values. The group A was composed of complications that did not develop in the first 24 hours of postoperative, and the group B was composed of complications that developed in the first 24 hours of postoperative. The blood hemogram parameters between the groups were compared with the values of BUN and creatine from RBC, WBC, PLT, MPV, NLO, PLO, biochemical parameters. In Group B, the preoperative MPV and postoperative MPV values were significantly higher than in Group A (p values are 0.038 and 0.045 respectively). In Group A and B, the postoperative MPV value was significantly increased compared to the preoperative period (respectively p=0,032, p=0,000). In Group A and B, the preoperative PLO and postoperative PLO values did not differ significantly (p=0.101 and p=0.458 respectively). In Group A and B, the postoperative PLO value significantly increased compared to the preoperative period (relevantly p=0,000 and p=0,047) and in Group B, the preoperative and postoperative NLO value significantly higher than in Group A (relevantly p=0,006 and p=0,025). In Group A and B, the postoperative NLO value increased significantly compared to the preoperative period (p=0,000 and p=0,006 respectively). The result: In this study, complications were observed that MPV, NLO and PLO values increased more in the postoperative period. With a simple, fast and cheap technique such as MPV, NLO and PLO, providing forecast of complications that may develop in the incidents followed in the intensive care unit will undoubtedly reduce mortality rate.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Bağcılar Tıp Bülteni

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 284
Atıf : 6
Bağcılar Tıp Bülteni