Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 8
Maternal Serum Progesteron Düzeyinin Preterm Doğumu Öngörmede Rolü
2013
Dergi:  
Selçuk Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Preterm doğum neonatal morbidite ve mortalitenin önde gelen nedenlerindendir, bu nedenle preterm doğum riski yüksek gebelerin erken dönemde tespit edilmesi önem kazanmaktadır. Çalışmamızda preterm doğumu öngörmede erken dönemde bakılan maternal serum progesteron düzeyinin önemi araştırıldı. Çalışmaya erken gebe polikliniğine başvuran yaşları 18-42 arasında değişen 10-12 hafta tek, canlı gebeliği olan 280 gebe dahil edildi ve prospektif olarak izlendi. Serum progesteron düzeyleri çalışıldı. Bu hastalarda 16- 20. haftalar arasında tekrar maternal serum progesteron düzeyi bakıldı ve vaginal kanama öyküsü (abortus imminens) sorgulandı ve kaydedildi. Takibe alınan gebelerin doğumdaki gestasyonel haftaları SAT’a göre hesaplandı ve 24-366/7 haftalar arasındaki doğumlar preterm doğum, 37. haftadan sonraki doğumlar term doğum olarak kabul edildi. Toplam 280 gebeliğin %10.4’ü (n=29) preterm doğum, %89.6‘sı (n=251) term doğum olarak sonuçlandı. Maternal yaş, daha önceki gebeliklerinde abortus öyküsü, sigara kullanım öyküsü ve VKİ değerinin preterm doğumla ilişkisi bulunmadı. 10-12 haftada bakılan maternal serum progesteron düzeyi ortalaması term doğum yapan grupta 26.58 ng/ml, preterm doğum yapan grupta 23.9 ng/ ml olarak bulundu. 23ng/ml cut-off değer olarak alındığında bu değerin altında progesteron düzeyinde gebeliklerin %15‘i preterm doğumla sonuçlanırken, bu değerin üstündeki progesteron düzeyinde gebeliklerin %8’i preterm doğumla sonuçlanmıştır. 23ng/ml üstündeki progesteron düzeyinde gebeliklerin %92’si term doğumla sonuçlanırken bu değerin altında gebeliklerin %85’i term doğumla sonuçlanmıştır. Term doğumu öngörmede progesteron cut-off değeri 23ng/ml olarak alındığında sensitivite %55, spesifisite %62, negatif prediktif değer %92 olarak bulunmuştur. Progesteron düzeyi 23ng/ml üzerindeki gebeliklerde preterm doğum görülme sıklığının %10,4’ten, %7’ye düştüğü bulunmuştur. Sonuç olarak 10-12. haftada bakılan progesteron düzeyi 23ng/ml üstü ise gebeliklerin %92’si term doğumla sonuçlandığı tespit edildi. Erken dönem gebelikte bakılan progesteronun preterm doğumdaki önemini belirlemede daha geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Selçuk Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 833
Atıf : 620
Selçuk Tıp Dergisi