Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 20
 İndirme 5
ZnO Katkılı Lityum-Boro Tellürit Camlar: Maruz Kalma Faktörü (EBF) ve Nükleer Zırhlama Özellikleri
2020
Dergi:  
Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi
Yazar:  
Özet:

Lityum boro tellürit (Li2O-B2O3-P2O5-ZnO) cam yapısı üzerinde ZnO katkısının etkisi, gama ve nötron zayıflatma özelliklerinin incelenmesi ile araştırılmıştır. Malzemelerin gama ışını zırhlama etkinliği, malzemenin zırhlama kapasitelerinin anlaşılmasında önemli bir rol oynayan birkaç farklı zırhlama parametrenin yardımıyla anlaşılabilir. Li2O-B2O3-P2O5-ZnO cam örnekleri için kütle zayıflatma katsayıları (µ/ρ), DOS-tabanlı XCOM'u temel alan XCOM programı kullanılarak hesaplanmıştır. Numunelerin kütle zayıflatma katsayılarının teorik ve simulasyon sonuçlarını karşılaştırmak için, 0.02 MeV - 20 MeV enerji aralığında XCOM programı ile MCNPX (Monte Carlo N-Parçacık) simulasyon kodu kullanıldı. Ek olarak, etkili atom numarası (Zeff), elektron yoğunluğu (Nel), etkili çıkarma tesir kesiti (ƩR) ve numune camları için iletim faktörü (TF) değerleri de bu enerji aralığında incelenmiştir. Bu parametrelere ek olarak Yarı-değer kalınlığı (HVL), onuncu değer kalınlığı (TVL) ve ayrıca ortalama serbest yol (MFP) değerleri µ/ρ kullanılarak hesaplanmıştır. Ayrıca G-P fitleme yaklaşımı kullanılarak maruz kalma faktörü (EBF) değerleri de 0.015–15 MeV'de 15 mfp'ye kadar hesaplanmıştır. İncelenen cam örnekleri arasından % 20 mol ZnO katkısına sahip cam örneğinin daha iyi gama ışını koruyucu özelliklerine sahip olduğu bulunmuştur. Sonuç olarak, incelenen cam örnekleri arasından ZL5, en iyi zayıflatma etkinliğine sahipken ZL1 cam örneği, en iyi nötron radyasyon zırhlama performansına sahiptir. Mevcut araştırmanın bu yeni sonuçları, yeni nesil zırhlama malzemeleri ile iyonlaştırıcı radyasyon tesislerinde kullanılan geleneksel zırhlama malzemelerinin karşılaştırılması için önemli bilgiler sağlayabilir.

Anahtar Kelimeler:

Lithium-boro-tellurite Glasses With Zno Additive: Exposure Buildup Factors (ebf) and Nuclear Shielding Properties
2020
Yazar:  
Özet:

The effect of ZnO increment on lithium boro tellurite (Li2O-B2O3-P2O5-ZnO) glass structure was investigated with the study of gamma and neutron attenuation properties. The gamma-ray shielding effectiveness of materials can be understood with the help of several different shielding parameters that play an important role in understanding the shielding capacities of the material. The mass attenuation coefficients (µ/ρ) for Li2O-B2O3-P2O5-ZnO glass samples were calculated by using the XCOM program based on the DOS-based compilation XCOM. To compare the theoretical and simulation results of the mass attenuation coefficients of the samples, MCNPX (Monte Carlo N-Particle) simulation code was handled with the XCOM program in the energy range of 0.02 MeV - 20 MeV. In addition, effective atomic numbers (Zeff), electron densities (Nel), effective removal cross-section (ƩR) and the transmission factor (TF) for sample glasses, have also been examined in that energy range. In addition to these parameters the Half-value layer (HVL), tenth value layer (TVL) and also mean free path (MFP) values were calculated by using the µ/ρ. Moreover, exposure buildup factors (EBF) was calculated at 0.015–15 MeV up to 15 mfp by utilizing the G-P fitting approach. The glass having 20 mol% ZnO was found to has better gamma-ray shielding properties among the investigated glass samples. As a result, sample ZL5 among studied glasses has marvelous attenuation effectiveness whereas sample ZL1 has the best neutron radiation shielding performance. The outcomes of the present extended research can provide significant information for the comparison of new generation shielding materials with conventional shielding materials used in ionizing radiation facilities.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 3.175
Atıf : 5.606
2023 Impact/Etki : 0.178
Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi