Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 9
Zeytinyağı Üretim Atıklarının Yün Boyamacılığında Kullanım Olanaklarının Araştırılması
2023
Dergi:  
Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fen ve Mühendislik Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmada, yünlü kumaşların zeytinyağı üretim atığı kullanılarak boyanabilirliği araştırılmıştır. Bu çalışmada zeytinyağı atıkları filtrasyon yöntemiyle karasu ve pirina olmak üzere iki bileşene ayrıştırılmıştır. % 100 yün kumaşlar geleneksel yöntemle karasu ile boyanmıştır. Ayrıca mordanlama yöntemi olarak ön mordanlama yöntemi tercih edilmiştir. Mordan maddesi olarak alum, demir (II) sülfat, tannik asit ve tartarik asit kullanılmış, çeşitli mordan konsantrasyonları ve farklı mordan süreleri ile çalışılmıştır. Boyamada boyama banyosu olarak % 100 karasu kullanılmış ve tüm boyalar 1:20 flotte oranında boyanmıştır. Boyanan kumaşların renk analizleri yapılmış, CIEL*a*b* ve K/S değerleri incelenmiştir. Ayrıca HPLC analizleri ile de zeytinyağı atık suyunda bulunan renklendirici maddeler araştırılmıştır. Işık haslığı, yıkama haslığı, yaş ve kuru sürtme haslığı, asidik ve alkali terleme haslığı ve su lekesi haslığı incelenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

The Investigation Of Possible Use Of Olive Oil Production Wastes In Wool Dyeing
2023
Yazar:  
Özet:

In this research, the dyeability of wool fabrics by using olive oil production waste was investigated. In this study, olive oil wastes were separated into two components as olive oil wastewater and pomace by filtration method. 100 % wool fabrics were dyed with conventional method with olive oil wastewater. In addition, the pre-mordanting method was preferred as the mordanting method. Alum, ferrous sulphate, tannic acid and tartaric acid were used as mordant materials, and various mordant concentrations and different mordant durations were studied. In dyeing, 100 % olive oil wastewater was used as dyeing liquor and all dyes were dyed in 1:20 liquor ratio. Color analyses of dyed fabrics were made, CIEL*a*b* and K/S values were examined. In addition, the coloring agents in olive oil wastewater were investigated by HPLC analysis. Light fastness, washing fastness, wet and dry rubbing fastness, acidic and alkaline perspiration fastness and water stain fastness were investigated.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fen ve Mühendislik Dergisi

Alan :   Mühendislik; Fen Bilimleri ve Matematik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 441
Atıf : 335
2023 Impact/Etki : 0.206
Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fen ve Mühendislik Dergisi