Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 5
COVID-19 PANDEMİSİ SIRASINDA SUNULAN TELESAĞLIK HİZMETİNİN PSİKOLOJİK GELİŞİM DÜZEYLERİ ÜZERİNE DEĞERLENDİRİLMESİ
2023
Dergi:  
İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: COVID-19 pandemisi travmatik bir olay olarak kabul edilmektedir. Bu çalışmanın amacı, İstanbul Tıp Fakültesi‘nde COVID-19 olduğu varsayılan veya şüpheli/doğrulanmış bir COVID-19 hastası ile yakın temasta bulunan sağlık çalışanlarına sunulan telesağlık hizmetlerinin tanıdan bir yıl sonra pandemi yönetimi, aşılama ve psikolojik gelişim üzerine etkilerini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Kohort tipindeki bu çalışmada, 6 Nisan-31 Temmuz 2020 tarihleri arasında telesağlık hizmeti ile uzaktan izlenen COVID-19/riskli temaslı 237 çalışan dahil edildi. İlk olarak telesağlık hizmeti ile 21 gün boyunca takip edildiler. İkinci olarak, bir yıl sonra çevrimiçi bir anketi doldurmaları için telefonla arandılar. Katılımcıların 94’ü (%39,7) anketi doldurdu. Anket, son bir yılda yaşanan pandemi ile ilgili zorluklar ve Travma Sonrası Büyüme Envanteri (PTGI) ile ilgili soruları içeriyordu. Bulgular: Çalışmada 234 çalışandan 172’si (%73,5) ve 164’ü (%70,1) sırasıyla birinci ve ikinci doz COVID-19 aşısı yaptırdı. Psikolojik desteğe ihtiyaç duymayan çalışanların benlik algısı ve toplam puanlarındaki PTGI değişimi, psikolojik destek almayan/ alamayanlara göre anlamlı derecede daha düşüktü (sırasıyla p=0,007 ve p=0,016). Kişisel koruyucu ekipmanı (KKD) daha dikkatli kullanan çalışanların KKD kullanma şeklini değiştirmediklerini ve bazen dikkatsiz olduklarını bildiren çalışanlara göre; PTGI benlik algısı puanı (p=0,005), yaşam felsefesi (p=0,014), kişilerarası ilişkiler (p=0,011) ve toplam puanı (p=0,004) anlamlı olarak daha yüksekti. Sonuç: Çalışmamızın sonuçları, sağlık çalışanlarının pandeminin neden olduğu olumsuzlukların yanı sıra olumlu yönlerini de görerek, travma sonrası büyümenin gerçekleştiğini ortaya koymaktadır.

Anahtar Kelimeler:

The Evaluation Of Telehealth Services During The Covid-19 Pandemic On Levels Of Psychological Growth
2023
Yazar:  
Özet:

Objective: The COVID-19 pandemic is considered a traumatic event. The aim of this study was to examine the effects of telehealth services offered at the Istanbul University, Istanbul Faculty of Medicine to health workers with presumed COVID-19 or close contact with a suspected/confirmed COVID-19 patient on pandemic management, vaccination, and psychological growth at one year after diagnosis. Materials and Methods: The cohort study included 237 employees with COVID-19/risky contact who were monitored remotely via a telehealth service provided between April 6 and July 31, 2020. First, they were followed up for 21 days with the telehealth service. Second, they were invited by phone to complete an online questionnaire and 94 (39.7%) of them participated. The questionnaire included questions about pandemic-related difficulties experienced during the last year and the Posttraumatic Growth Inventory (PTGI). Results: Of the 234 employees, 172 (73.5%) and 164 (70.1%) had the first and second doses of the COVID-19 vaccine, respectively. Employees who did not need psychological support had significantly lower PTGI change in self-perception and total scores than those who did not/could not receive psychological support (p=0.007 and p=0.016, respectively). Employees who used personal protective equipment (PPE) more carefully had a significantly higher PTGI self-perception score (p=0.005), life philosophy (p=0.014), interpersonal relationships (p=0.011), and total score (p=0.004) than employees who reported that they did not change how they use PPE and were sometimes careless. Conclusion: The results of our study suggest that health workers are showing evidence of posttraumatic growth by seeing the positives as well as the negatives caused by the pandemic.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 708
Atıf : 899
İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi