Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 23
Düşük Maliyetli Havayolu İşletmelerinde Hisse Senedi Fiyatını Etkileyen Operasyonel Oranların Analizi
2021
Dergi:  
Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Hisse senedi fiyatının belirlenmesinde, arz-talep etkisiyle birlikte, ülkenin ekonomik durumu, gelecek beklentileri ve işletmelerin performansı gibi faktörler oldukça etkilidir. Bu kapsamda, havayolu işletmelerine ait operasyonel göstergelerin hisse senedi fiyatı ile ilişkilerinin ortaya konulması hedeflenmektedir. Uygulamada 6 düşük maliyetli havayollarına ait 2005-2017 yıllarını kapsayan yıllık operasyonel veriler, panel veri analizi yöntemiyle analiz edilmiş olup, hisse senedi fiyatını belirleyen operasyonel (RPK, CASK, LF ve OKZ) faktörler tespit edilmiştir. Panel veri analizi sonucuna göre, ücretli yolcu km (RPK) değişkeninin hisse senedi fiyatı üzerinde %1 anlam düzeyinde pozitif bir etkiye sahip olduğu görülmektedir. Arz edilen koltuk başına birim maliyet (CASK) oranı değişkeninin hisse senedi fiyatı üzerinde %1 anlam düzeyinde negatif bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Bulgulardan elde edilen sonuca göre, havayolu işletmeleri hisse senedi değerini arttırmak için operasyonel gelir ve talebi arttırmalıdır. Gelirlerin artışıyla birlikte, birim maliyetlerin azalması teori ile uyumlu olarak havayollarının kârlılığını ve hisse senedi değerini arttırmaktadır

Anahtar Kelimeler:

Analysis Of Operational Ratios Affecting Stock Price In Low Cost Airline Businesses
2021
Yazar:  
Özet:

In the determination of the stock price, factors such as the economic situation of the country, future expectations and the performance of the enterprises are quite effective together with the supply-demand effect. In this context, it is aimed to reveal the relations between the operational indicators of airline companies and the stock price. In practice, the annual operational data of 6 low-cost airlines covering the years 2005-2017 were analyzed using panel data analysis method, and operational (RPK, CASK, LF and OKZ) factors that determine the stock price were determined. According to the panel data analysis result, it is seen that the wage passenger km (RPK) variable has a positive effect on the stock price at the 1% significance level. It has been determined that the unit cost per seat (CASK) ratio variable has a negative effect on the stock price at the level of 1%. The conclusion from the findings is that airlines should increase operational income and demand in order to increase stock value. With the increase in revenues, the decrease in unit costs increases the profitability and stock value of airlines, in line with the theory

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 942
Atıf : 8.672
2023 Impact/Etki : 0.336
Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi