Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 9
 İndirme 5
İskenderiye Kütüphanesinin Tarihi Serüveni ve Akıbeti
2022
Dergi:  
Takvim-i Vekayi
Yazar:  
Özet:

Büyük bir kültür birikimine sahip olan Mısır, Hz. Ömer döneminde Amr b. el-As tarafından M.S. 642 yılında fethedilmiştir. Mısır’ın tarihi birikiminin en önemli göstergelerinden olan ve Ptolemaioslar tarafından yaptırılan İskenderiye Kütüphanesi, akıbeti ve günümüze ulaşan bilgileri ile önemli şüphelere haiz olmuştur. Zira söz konusu kütüphane içerisinde barındırılan kitapların İslam dinine zarar verebileceği düşünülerek Halife Ömer döneminde Amr b. El-As tarafından yaktırıldığı rivayet edilmektedir. Bu bilgi, umumiyetle Müslümanların ilme ve fenne karşı olduğu tezi üzerine, yerli ve yabancı araştırmacılar tarafından dile getirilmeye çalışılmıştır. Ancak bu durumun, Batılı araştırmacılar tarafından tarihsel bir bilgiden çok ideolojik bir yaklaşım olarak değerlendirildiği birçok platformda gün yüzüne çıkmıştır. Bununla birlikte İskenderiye Kütüphanesinin tahrip edilme hadisesinin, Müslümanlar tarafından gerçekleştirilmediği ve hatta daha önce defalarca yağmalanma süreçlerine maruz kaldığı, günümüzde kaynaklarda geçen tartışmalar neticesinde bilim dünyası tarafından kabul edilmektedir. En nihayetinde İskenderiye Kütüphanesinin Müslümanlar tarafından yakıldığı hadisesinin tarihî bir karşılığının olmadığı gibi buna karşılık, Müslüman dünyasının ilme ve fenne yaptığı katkı, yetiştirdiği bilim insanlarının değeri, bugün tüm ilgili çevreler tarafından kabul edilip takdir edilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

The Historical Adventure and Fate Of The Library Of Alexandria
2022
Dergi:  
Takvim-i Vekayi
Yazar:  
Özet:

Egypt, which has a great cultural accumulation, Hz. Omar the reign of Amr b. by al-As M.S. It was conquered in 642. The Library of Alexandria, which is one of the most important indicators of Egypt's historical accumulation and was built by the Ptolemies, has had important doubts with its fate and information that has survived to the present day. Because, considering that the books it contains could harm the religion of Islam, the library in question was built by Amr b. It is rumored that he was burned by al-As. This information has been tried to be expressed by local and foreign researchers on the thesis that Muslims are against science and science in general. However, it has emerged in many platforms that this situation is considered as an ideological approach rather than a historical knowledge by Western researchers. As a matter of fact, the destruction of the Library of Alexandria is accepted by the scientific world as a result of the extensive discussions in the sources today, where it was not carried out by the Muslims and even exposed to plundering processes many times before. In the end, the event that the Library of Alexandria was burned by Muslims does not have a historical counterpart, but on the other hand, the contribution of the Muslim world to science and science and the value of the scientists it has trained are now accepted and appreciated by all relevant circles.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Takvim-i Vekayi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 68
Atıf : 706
Takvim-i Vekayi