Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 13
 İndirme 4
Şebeke-Bağlantısız Rüzgar Enerjisi Dönüşüm Sisteminden Maksimum Elektriksel Güç Eldesinde Performans Katsayılarının Analizi
2022
Dergi:  
Konya Mühendislik Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Rüzgar Enerjisi Dönüşüm Sistemleri (WECS)’nden maksimum güç yakalanmasında performansın artırılması ve enerji verimliliğinin iyileştirilmesi oldukça önemli bir araştırma konusudur. Günümüzde büyük-ölçekli WECS’lerde Maksimum Güç Noktası Takibi (MPPT) birimi kullanılarak rüzgar türbininden maksimum mekanik gücün elde edilmesi yaygın olarak amaçlanmaktadır. Benzerce küçük-ölçekli WECS uygulamalarında da maksimum mekanik güce ulaşmak amaçlanabilir. Ancak WECS’de yer alan yapısal alt sistemler ve elektriksel alt birimlerde kayıplar meydana gelir. Bu kayıplardan dolayı tüm sistemin verimi düşer ve sistemin karakteristiği de ayrıca etkilenir. En güncel fikirlerden biri olan maksimum elektriksel çıkış gücünün yakalanması ile de bu sistemlerin çalışması gerçekleştirilebilmektedir. Böylece, rüzgar türbininden ziyade WECS’in tamamı optimal olarak kontrol edilebilir. Nihai olarak da Maksimum Elektriksel Güç Takibi (MEPT)’li tasarımlar MPPT’li tasarımlarından daha yüksek verimlilik ile daha yüksek gücün elde edilmesini sağlayabilmektedir. Bu çalışmada, şebeke bağlantısız Kalıcı Mıknatıslı Senkron Generatör (PMSG) temelli WECS için MPPT’li ve MEPT’li sistem çalışma konseptleri düşünülerek, sistem verimliliği açısından belirli odak noktalarındaki performans katsayılarının değişimleri değerlendirilmektedir. Ayrıca 8m/s ve 12m/s arasında her bir belirli rüzgar hızı için de teknik ve teorik olarak karşılaştırmalı analizler yapılmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Analysis Of Performance Coefficients In Maximum Electrical Power Extraction From Stand-alone Wind Energy Conversion System
2022
Yazar:  
Özet:

Increasing performance and improving efficiency in maximum power extraction from Wind Energy Conversion Systems (WECS) is a quite important research topic. Today, in the large-scale WECS, it is widely aimed to extract the maximum mechanical power from the wind turbine using the Maximum Power Point Tracking (MPPT) unit. Similarly, it can also be targeted to achieve maximum mechanical power in small-scale WECS applications. However, losses occur in structural subsystems and electrical subunits located in WECS. Due to these losses, the overall system efficiency decreases and the characteristic of the system is also affected. The operation of these systems can also be performed via maximum electrical output power extraction, which is one of the most up-to-date ideas. Thus, the overall WECS rather than the wind turbine can be optimally controlled. Eventually, maximum electrical power tracking (MEPT) based designs can provide higher power extraction with higher efficiency than MPPT-based ones. In this paper, considering the system operating concepts with MPPT and MEPT for a stand-alone Permanent Magnet Synchronous Generator (PMSG) based WECS, the changes in performance coefficients at defined focus points in terms of system efficiency are evaluated. Technical and theoretical comparative analyzes are also made for each specific wind speed between 8m/s and 12m/s.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Konya Mühendislik Bilimleri Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Sağlık Bilimleri; Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 858
Atıf : 1.543
2023 Impact/Etki : 0.061
Konya Mühendislik Bilimleri Dergisi