Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 79
 İndirme 35
SU ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜNDE SURİYELİ MÜLTECİLERİN İSTİHDAMI
2016
Dergi:  
Çukurova Araştırmaları
Yazar:  
Özet:

Suriye’de 15 Mart 2011’de başlayan rejim karşıtı gösteriler çok kısa bir zaman diliminde ciddi çatışmalara ve bunu takiben iç savaşa dönüşmüştür. Savaşın etkisiyle ülkeden komşu ülkelere doğru bir insan kaçışı yaşanmaya başlanmıştır. Türkiye’ye Suriye’den ilk toplu göç, 29 Nisan 2011 başlamış ve 4,5 yıl boyunca aralıksız sürmüştür. Kasım 2015’ten itibaren Türkiye'deki Suriyeli mülteci sayısı yaklaşık olarak 2,5 milyon civarında olduğu bildirilmektedir. Türkiye’deki Suriyelilerin Türk ekonomisine farklı yönleriyle etkisi bulunmaktadır. Suriyeli mülteciler için Türkiye Nisan 2011 ile Ekim 2015 yılları arasında kamu bütçesinden 6,5 milyar dolar harcama yapmıştır. Bununla birlikte Suriyeli göçmenlerin Türkiye'de oturma ve çalışma izinlerini alabilmeleri için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının yürüttüğü çalışmalar bulunmaktadır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının verdiği sayılara göre 2014’e kadar Türkiye’deki Suriyeli göçmenler içinde çalışma izni alan kişi sayısı 3.856’dır. Bunun içinde 2.328 ile en yüksek orandaki sektör (% 63,1) hizmet sektörü, en düşük oran ise (%0,4) ile tarım sektörüdür. Suriye’de iç savaş öncesi su ürünleri sektöründe 2004 yılı içerisinde toplam tatlı su balığı üretim miktarı 8682 ton olarak bilinmektedir. Ayrıca elde bulunan istatistikler çerçevesinde iç çatışmalar öncesinde 1760 ailenin tam zamanlı 1800 ailenin ise yarı zamanlı olarak su ürünleri sektöründe çalıştığı bilinmektedir. BU durum Türkiye'de özellikle Suriyeli göçmenlerin su ürünleri sektörü içerisinde kalifiye eleman olarak yerleştirilmeleri ihtimalini artırmaktadır. Ayrıca hali hazırda yasal veya yasal olmayan yollar ile sektör içerisinde çalıştırılmaktadırlar. Bu çalışma ile su ürünleri sektöründe kalifiye eleman olarak farklı yetiştiricilik ünitelerinde ve aynı zamanda yan iş sektörlerinde Suriyeli mültecilerin çalışma olanakları ortaya konulmaya çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Çukurova Araştırmaları

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 193
Atıf : 177
2023 Impact/Etki : 0.031
Çukurova Araştırmaları