Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 12
Genel cerrahi polikliniğine başvuran hastaların kolorektal kanser taramasına ilişkin bilgi düzeylerinin belirlenmesi
2016
Dergi:  
Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmanın amacı kolorektal hastalıklar dışında herhangi bir sebeple genel cerrahi polikliniğine başvuran hastaların kolorektal kanser taramasına ilişkin bilgi düzeylerini belirlemektir. Materyal-Metot: Araştırma; kesitsel ve tanımlayıcı olarak planlanmıştır. Araştırmanın verileri; Aralık 2013-Aralık 2014 tarihleri arasında GATA Genel Cerrahi Polikliniğine başvuran, araştırmaya katılmayı kabul eden 150 hasta ile yüzyüze görüşülerek toplanmıştır. Araştırmaya; Türkçe bilen, okuma-yazma bilen, 18 yaş ve üzerinde olan hastalar dahil edilmiştir. Veri toplama formunda; literatür taraması ile araştırmacılar tarafından oluşturulan demografik veriler ve kolorektal kanser tarama programlarıyla ilgili bilgi düzeyini belirlemeye yönelik sorular bulunmaktadır. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik, frekans, ortalama, ki kare, mann whitney u ve kruskall wallis testleri kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan hastaların yaş ortalaması=41,49±13,95 olarak belirlenmiştir. Gaitada gizli kan tetkikini bilme oranı % 37,3, fleksible sigmoidoskopi tetkikini bilme oranı %13,3, kolonoskopi tetkikini bilme oranı % 62, çift kontrastlı baryum enema tetkikini bilme oranı % 13,3 olarak belirlenmiştir. Hastaların % 16'sı kolorektal kanser taramasına başlama yaşını bilirken, tarama sıklığı ile ilgili olarak sorulan soruya ise hastaların % 52.7'si doğru yanıt vermiştir. Tartışma: Çalışmamızda, katılımcıların kolorektal kanser taramasına yönelik olarak bilgi düzeylerinin istendik düzeylerde olmadığı görülmektedir. Kolorektal kanser insidansı göz önünde bulundurulduğunda erken tanı ve tedavinin sağlanabilmesi için toplumun bilgilendirilmesi ve tarama programlarına katılımın artırılması önemli bir konudur. Toplumun bilgi düzeyinin artırılmasında ve tarama programlarına katılımın artırılmasında tüm sağlık personelinin rolünü etkin bir şekilde yerine getirmesi önem taşımaktadır. Anahtar kelimeler: kolorektal kanser, tarama, bilgi

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 592
Atıf : 1.185
2023 Impact/Etki : 0.036
Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi