Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 13
 İndirme 1
Kolesistektomi Esnasında Laparoskopik Cerrahiden Açık Cerrahiye Geçişi Etkileyen Risk Faktörleri
2021
Dergi:  
Bağcılar Tıp Bülteni
Yazar:  
Özet:

Amaç: Laparoskopik kolesistektominin, ameliyat sonrası daha kısa hastanede kalış süresi, daha düşük morbidite, daha iyi kozmetik sonuçlar ve günlük aktivitelere daha hızlı dönebilme sağlaması gibi avantajları ile açık cerrahiye göre üstünlüğü aşikardır. Ancak bazı durumlarda açık tekniğe geçmek hasta güvenliği veya meydana gelmiş olan komplikasyonu yönetmek için kaçınılmaz olabilmektedir. Birçok çalışmada çeşitli risk faktörleri tanımlanmış olsa da teknik imkanlar, cerrahi teknik ve tecrübe gibi değişkenler risk faktörlerini etkilemektedir. Çalışmamız bu risk faktörlerinin tespit edilmesini amaçlamaktadır. Yöntem: Çalışmada Aralık 2013-2016 tarihleri arasında hastanemiz genel cerrahi kliniğinde gerçekleştirilmiş 2,483 kolesistektomi olgusu retrospektif olarak incelenmiştir. Açık cerrahiyle başlanan ve başka bir operasyon sırasında uygulanan 110 kolesistektomi olgusu çalışma dışı bırakılarak, laparoskopik başlayıp açık cerrahiye geçilen 88 hasta araştırma için seçilmiştir. Hastaların demografik ve klinik özelliklerine ait bilgiler hastane kayıtlarından elde edilmiştir. Laparoskopik tamamlanan hastalardan ardışık seçilen eşit sayıda hastanın verileri elde edilerek karşılaştırılmış, bu faktörlerin açığa geçişe anlamlı etkisi olup olmadığı değerlendirilmiştir. Bulgular: Laparoskopik kolesistektomiden açığa geçiş oranı %3,7, en sık açığa geçiş nedeni ise enflamasyona bağlı adezyon (n=65, %73,9) olarak bulunmuştur. Açığa geçiş üzerine erkek cinsiyet, ileri yaş, diyabet, göbek üstü medyan kesi, ultrasonografide multipl milimetrik kalkül ve duvar kalınlık artışı olmasının anlamlı etkisi olduğu tespit edilirken (p<0,001), vücut kitle indeksi, pankreatit, kolanjit, endoskopik retrograd kolanjiopankreatikografi ya da batın operasyonu geçirmiş olma öyküsü, anestezi değerlendirme skoru ve laboratuvar değerleri ile anlamlı ilişki tespit edilmemiştir (p>0,05). Yatış ve operasyon süreleri açığa geçilen grupta anlamlı olarak daha uzun bulunmuştur (p<0,001). Sonuç: Erkek cinsiyet, ileri yaş, diyabet varlığı, göbek üstü medyan kesi varlığı, ultrasonografide multipl milimetrik kalkül ve duvar kalınlık artışı olması artmış açığa geçiş oranları ile birliktedir. Anlamlı bulduğumuz parametrelerin birlikteliğinin preoperatif dönemde tespit edilmesi halinde zor kolesistektomi olabileceği ve açığa geçiş riskinin artabileceği düşünülerek eğitim olgusu olarak seçilmeyerek tecrübeli cerrahi ekibin ameliyata dahil edilmesi, ameliyathanenin planlanması, hastaya daha ayrıntılı bilgi verilmesi gibi önlemleri almamız mümkün olabilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Risk factors that influence the transition from laparoscopic surgery to open surgery during cholecystectomy
2021
Yazar:  
Özet:

Purpose: Laparoscopic cholecystectomy is clearly superior to open surgery with its advantages, such as the shorter post-operative hospital stay, lower morbidity, better cosmetic results and the ability to return to daily activities faster. However, in some cases, transition to the open technique may be inevitable to manage the patient’s safety or the complication that has occurred. Although many studies have identified various risk factors, variables such as technical facilities, surgical techniques and experience affect risk factors. Our research is aimed at identifying these risk factors. Method: In the study, 2,483 cholesystectomy events performed in our hospital’s general surgical clinic between December 2013 and 2016 were examined retrospectively. Started with open surgery and applied during another surgery, 110 cholesystectomy phenomena were disabled, and 88 patients were selected for the study, starting with laparoscopic and passing to open surgery. Information on the demographic and clinical characteristics of patients is obtained from the hospital records. Compared by obtaining the data of the equal number of patients selected successively from the laparoscopic completed patients, it was assessed whether these factors have a meaningful effect on the transition. Results: The transition rate from laparoscopic cholecystectomy to openness was 3.7%, while the most common cause of the transition to openness was inflammation-related adhesion (n=65, 73.9%). On the transition, men’s gender, advanced age, diabetes, supernatural median cutting, multi-millimeter calculate and wall thickness increases have a significant effect (p<0,001), while the body mass index, pancreatitis, collangitis, endoscopic retrograd collanjiopankreatography or western surgery history, anesthesia assessment score and laboratory values have not been significantly related (p>0,05). The bed and operation periods were significantly longer in the group revealed (p<0,001). The result: male sex, advanced age, the presence of diabetes, the presence of supernatural median cutting, multi-millimeter calculate and the increase in the thickness of the wall in ultrasound is associated with increased disclosure transition rates. If the combination of the parameters we find meaningful in the preoperative period may be difficult to identify and the risk of disclosure may be increased, considering that it is not selected as a training fact, we can take measures such as the involvement of an experienced surgical team in the surgery, the planning of the surgical room, providing the patient with more detailed information.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Bağcılar Tıp Bülteni

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 284
Atıf : 6
Bağcılar Tıp Bülteni