Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 64
 İndirme 12
Orta Doğu’dan Gerçekleşen Zorunlu Göç Hareketleri: Suriye’den Türkiye'ye Göçü Belirleyen Faktörler
2021
Dergi:  
Turkish Studies Economics, Finance, Politics
Yazar:  
Özet:

Göç kavramı en genel haliyle bir kişinin geçici veya sürekli olarak bulunduğu yerden ayrılmasını ve başka bir yere yerleşmesini ifade etmektedir. Bu yer değiştirme hareketi gönüllü olabileceği gibi bazı durumlarda kişilerin yaşam ve geçim kaynaklarının çeşitli şekillerde tehdit edilmesi nedeniyle zorunlu olarak da gerçekleşebilmektedir.  Geçmişte olduğu gibi 21. yüzyılda da zorunlu göç hareketleri ve buna bağlı olarak ortaya çıkan mülteci sorunları Orta Doğu’nun en önemli konuları arasında yer almaktadır. Özellikle 2010 yılı sonrasında milyonlarca kişinin yerinden edilmesine neden olan olaylar bölgedeki göç dinamiklerini etkileyen birincil faktörler olarak ön plana çıkmaktadır. Bu bağlamda bölgede göç sorunlarına yol açan faktörlerin incelenmesi ve bölgedeki ülkelerin göç almasına etki eden unsurların açıklanması önem taşımaktadır. Bu amaçla çalışmanın konusunu, 2011 yılı sonrasında Suriye’den Türkiye’ye doğru gerçekleşen zorunlu göçler oluşturmaktadır. Çalışmada Lee'nin itme ve çekme kuramı çerçevesinde 2013-2020 yılları arasında Türkiye’de yapılan saha çalışmaları üzerinden Suriye’den göç edilmesine sebep olan faktörler ile Türkiye’nin göç almasına neden olan unsurlar değerlendirilmektedir. Araştırma sonucunda Suriye’deki iç savaş nedeniyle ortaya çıkan güvenlik endişesi ile ekonomik, siyasi ve toplumsal alandaki olumsuz etkiler göçlerin meydana gelmesinde temel itici faktörler olarak tespit edilirken, Türkiye’nin göç edilecek ülke olarak belirlenmesinde “en yakın güvenli ülke” arayışı ile birlikte bireysel tercihlerin de ön plana çıktığı görülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

null
2021
Yazar:  
0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Turkish Studies Economics, Finance, Politics

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 467
Atıf : 380
2023 Impact/Etki : 0.09
Turkish Studies Economics, Finance, Politics