Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 16
 Görüntüleme 19
 İndirme 1
Enerji Tasarruflu Bina Tasarımı İçin Isıtma ve Soğutma Yüklerini Regresyon Tabanlı Makine Öğrenmesi Algoritmaları İle Modelleme
2017
Dergi:  
Bilişim Teknolojileri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Günümüzde bilişim teknolojileri hemen hemen her alanda kullanılmaktadır. Enerji sektörü de bu alanlardan birisidir. Nüfusun gün geçtikçe artmasıyla birlikte bina sayısı ve binaların enerji talebi de artmıştır. Enerji talebini hafifletmenin bir yolu enerji tasarrufu özelliklerine sahip verimli binalar tasarlamaktır. Bu çalışmada sekiz giriş değeri (nispi yoğunluk, yüzey alanı, duvar alanı, çatı alanı, toplam yükseklik, yönlendirme, cam alanı ve cam alanı dağılımı) ve iki çıkış değeri (ısıtma yükü (HL), soğutma yükü (CL)) olan bir veri setinin, makine öğrenmesi algoritmaları kullanarak analizi yapılmıştır. Amaç, konutların ısıtma ve soğutma yükünü tahmin edebilen bir model oluşturmaktır. Bu parametrelerin doğru bir şekilde tahmin edilmesi, enerji tüketiminin daha iyi kontrol edilmesini kolaylaştırmakta ve ayrıca, enerji piyasasında önemli bir sorun olarak görülen enerji ihtiyacına daha iyi uyan enerji tedarikçisinin seçiminde yardımcı olmaktadır. Bu kapsamda, veri seti analiz edilirken makine öğrenmesi algoritmalarından regresyon algoritmaları (Destek Vektör Makinesi (SVM) Regresyonu, Doğrusal Regresyon, Rasgele Orman Regresyonu ve En Yakın Komşu Regresyonu) kullanılmıştır. İki çıkış değeri için sonuçlar deneysel olarak her algoritma için ayrı ayrı hesaplanmış ve elde edilen sonuçlar karşılaştırılmıştır. Çıkan sonuçlara göre analiz yaptığımız veri seti için, tahmin başarımı açısından en yakın sonucu bulan algoritma Rastgele Orman Regresyon algoritması olmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Bilişim Teknolojileri Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Fen Bilimleri ve Matematik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 443
Atıf : 3.198
2023 Impact/Etki : 0.458
Bilişim Teknolojileri Dergisi