Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 11
39 NUMARALI KALEBEND DEFTERİNE GÖRE OSMANLI DEVLETİ’NDE SUÇ VE CEZA (1830-1834)
2022
Dergi:  
Genel Türk Tarihi Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Osmanlı Devleti’nde defter tutma geleneği XV.yüzyıla kadar uzanmaktadır. Osmanlı arşivinde bulunan Divân-ı Hümâyûn kataloğundaki defterler, şüphesiz araştırmacılar için büyük önem arz etmektedir. Bu defter serilerinden birisi de kalebent defterleridir. Kalebent defterleri, Divân-ı Hümâyûn’dan verilen cezaların kaydının tutulduğu defterlerdir. Bu defterler, başlangıç olarak XVII.yüzyılda tutulmaya başlanmış olup, XVIII.yüzyıldan itibaren de yaygınlaşmıştır. Kalebent, sürgün, kürek, palankabent, prangabentlik gibi cezalara çarptırılan mahkumlar bu defterlere kaydedilmekteydi. Osmanlı şer’i hukuk terminolojisinde cezalar, had, kısas ve ta’zir olmak üzere üç kısma ayrılmaktadır. İncelediğimiz defter içerisinde yer alan kalebent, nefy (sürgün), manastır-bent ve kürek cezaları tâ’zir cezaları kapsamında değerlendirilmektedir. Ta’zir cezaları, uygulanması yöneticilerin takdirine bırakılan cezalar olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu cezaların uygulanmasındaki temel amaç, kamu düzenini bozan şahısların tehlikesiz hale gelmesini sağlayarak, kamu yönetimini yeniden tesis etmektir. Kalebent defterlerinde yer alan suç fiiline yönelik verilen cezalarda belli bir ceza süresi söz konusu olmadığından, ıslah-ı nefs ibaresi çerçevesinde cezalar sonlandırılmıştır. Devlet, suç işleyen şahısları denetim mekanizması altında tutarak terbiye etmeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, 1830-1834 yılları arasında tutulan 39 numaralı kalebent defteri içerisinde yer alan suç ve ceza türlerini saptayarak, suçluların tahliye ediliş sürecini değerlendirmektir.

Anahtar Kelimeler:

Crime and Punishment In The Ottoman Empire According To Kalebend Register Number 39 (1830-1834)
2022
Yazar:  
Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Genel Türk Tarihi Araştırmaları Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Genel Türk Tarihi Araştırmaları Dergisi