Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 13
 İndirme 50
Türkçe ve İngilizcede Nefret Söylemi Örnekleri
2022
Dergi:  
Turkish Studies Language and Literature
Yazar:  
Özet:

Sosyal bir pratik olarak kabul edilen dil, insanlar arasında iletişim sağlayarak toplumsal bir işleve sahiptir. Toplum zamanla dili şekillendirdiği gibi dil de topluma karmaşık söylem pratikleriyle şekil verir. Aile, iş, okul ve benzeri sosyal alanlarda dilin kullanımı, iletişim ile sağlamakla birlikte kendine özgü toplumsal bir algı yaratır. Bu algının olumlu neticelerinin yanı sıra tasvip edilemeyecek sonuçları da söz konusu olabilir. Nefret söylemi de bu bağlamda değerlendirilebilecek bir husustur. Çok tartışılan bir konu olan nefret söylemi hem geleneksel medyada hem de dijital medyada yükselen bir ivme göstermektedir. Konuyla ilgili yapılmış çalışmalar daha çok siyasi söylemle sınırlandırılmıştır. Dilbilim perspektifi açısından, söylem pragmatiğine şimdiye kadar çok az ilgi gösterilmiş ve yeterince çalışma yapılmamıştır. Bu makalede, eleştirel söylem pragmatiği ve semantiğinin ilke ve araçları uygulanarak açık ve örtük nefret söylemi açısından sözel ifadelerinin bazı özellikleri belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırma, Türkçe ve İngilizce dillerindeki ırkçı, cinsiyetçi, yabancı düşmanlığı ve din karşıtlığı gibi ayrıştırıcı söylem örneklerini incelemektedir. Toplumsal barışa zarar veren, nefret ve şiddeti savunan, insanları kışkırtan ve teşvik eden nefret söylemi, bir kişiye veya bir gruba karşı yapılan ayrımcılığa odaklanmaktadır. Çalışmada; ön yargılı, hoşgörüsüz, aşağılayıcı, hakaretamiz, karalayıcı ve benzeri nefret söylemlerine dair her iki dildeki kullanımlara örnekler verilmiştir. İncelemenin sonucunda, günlük diyaloglarda bu tür söylemlerden kaçınarak farkındalık yaratılmasının, birçok alanda çeşitli nefret söylemleriyle mücadelede önemli bir rolünün olduğu görülmüştür. Bu bağlamda nefret söylemlerinin daha fazla incelenmesi, dilsel ölçütlerin belirlenmesi ve tanımlanması bu konunun birçok platformda tespitini kolaylaştıracak ve bunun önüne geçilmesini sağlayacaktır.

Anahtar Kelimeler:

null
2022
Yazar:  
Instances Of Hate Discourse In Turkish and English
2022
Yazar:  
Özet:

Language, regarded as a social practice, has a social function by providing communication among people. Just as society shapes language over time, language also shapes society with complex discourse conventions and practices. The use of language in the family, work, school, and similar social areas creates a unique social perception and communication. In addition to the positive consequences of this perception, there may also be unacceptable consequences. Hate speech is also an issue that can be evaluated in this context. A highly debated topic, hate speech portrays a rising momentum in traditional and digital media. Studies on the subject are mostly limited to political discourse. From a linguistic perspective, little attention has been paid to the pragmatics of discourse, and little attention has been given so far. This paper attempts to reveal some features of verbal expressions in terms of overt and covert hate speech by applying the principles and devices of Critical Discourse Analysis, Pragmatics and Semantics. The research elucidates discriminatory discourses such as racist, sexist, xenophobic, and anti-religious in Turkish and English. Hate speech harms social peace, advocates hatred and violence, provokes and encourages people, focuses on discrimination against a person or a group. The study attempts to provide information and instances regarding biased expressions and intolerance, pejoratives, derogatory phrases, insults, slurs, stereotypes and more that make up linguistic discrimination. The study provides examples of usages in both languages ​​regarding prejudiced, intolerant, humiliating, insulting, defamatory, and similar hate speeches. As the analysis findings revealed, raising awareness by avoiding such discourses in daily dialogues has an essential role in combating various hate speeches in many fields. In this context, further examination of hate speech, determination and definition of linguistic criteria will facilitate the detection of this issue in many platforms and prevent it. As a result of this study, it is expected that further analysis of those discourses will contribute to identifying and defining formal linguistic criteria, and it will facilitate the identification of hate speech in public discourse on many platforms.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Turkish Studies Language and Literature

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 748
Atıf : 296
2023 Impact/Etki : 0.088
Turkish Studies Language and Literature