Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 4
 İndirme 1
Yangın Şiddetinin Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Hesaplanması: 2021 Yılı Milas-Karacahisar Yangını
2022
Dergi:  
Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Çalışmanın amacı: Bu çalışmanın amacı, uzaktan algılama ve coğrafi bilgi sistemlerini kullanarak yangın şiddetini hesaplamak, yangın şiddeti ile VIIRS aktif yangın verileri arasındaki ilişkiyi araştırmak ve pratik olarak kullanılabilecek bir yangın şiddeti tahmin modeli geliştirmektir. Materyal ve yöntem: Yangın yayılma oranını tahmin etmek için Suomi Ulusal Kutup Yörünge Ortaklığı (S-NPP) ve Amerikan Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA-20) uyduları tarafından sağlanan Görünür Kızılötesi Görüntüleme Radyometre Sensöründen (VIIRS) gelen aktif yangın/sıcak nokta verileri kullanılmıştır. Yanıcı madde tüketimini tahmin etmek için Sentinel-2 görüntüleri, meşcere tipi haritaları ve Kızılçam (Pinus brutia Ten.) için geliştirilmiş ölü örtü ve tepe yanıcı madde miktarı tahmin modelleri kullanılmıştır. Yangın şiddeti değerleri Byram (1959) tarafından geliştirilen denklemle hesaplanmıştır. Temel sonuçlar: VIIRS aktif yangın verileri ile yangın şiddeti, yangın yayılma oranı ve yanıcı madde tüketimi arasında anlamlı pozitif korelasyon elde edilmiştir Yangında hesaplanan yangın şiddeti 175.0 ila 47597.2 kW/m arasında değişmiş, ortalama 9280.4 kW/m olarak hesaplanmıştır. Tek başına VIIRS aktif yangın veri sayısı ile yangın şiddetindeki değişimin %72'sini açıklanabilmiştir. Araştırma vurguları: Uydu tabanlı ürünler, yanan alanlarda yangının yayılma oranı ve yanıcı madde tüketiminin kolay ve etkin bir şekilde tahmin edilmesi yoluyla, yangın şiddetinin hesaplanmasında kullanılabilir.

Anahtar Kelimeler:

Calculation Of Fireline Intensity Using Remote Sensing and Geographic Information Systems: 2021 Milas-karacahisar Fire
2022
Yazar:  
Özet:

Aim of the study: The objective of this study is to calculate fireline intensity using remote sensing and geographic information systems, to investigate relationship between fireline intensity and VIIRS active fire data, and to develop a practical fireline intensity estimation model. Material and methods: The Visible Infrared Imaging Radiometer Suite (VIIRS) active fire/hotspot data provided by Suomi National Polar Orbiting Partnership (S-NPP) and National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA-20) satellites were used to estimate the rate of fire spread. Fuel consumption was estimated using Sentinel-2 images, stand type maps and surface and available crown fuel loading models for Turkish red pine (Pinus brutia Ten.). The fireline intensity was then calculated using Byram’s (1959) fireline intensity equation. Main results: The results indicated that the number of VIIRS active fire data was well correlated with fireline intensity, rate of fire spread and fuel consumption. The calculated fireline intensity ranged between 175.0 and 47597.2 kW/m with an average value of 9280.4 kW/m. The number of VIIRS active fire data alone explained 72% of the variation in fireline intensity. Highlights: Satellite based products can be effectively used to calculate fireline intensity through estimating rate of fire spread and fuel consumption easily and effectively in burned areas.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 611
Atıf : 2.472
2023 Impact/Etki : 0.091
Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi