Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 31
 İndirme 4
Kronik Hastalıklarda İnflamasyonun Rolü, Omega-3 Yağ Asitleri ve Epigenetik Yolaklar
2021
Dergi:  
Beslenme ve Diyet Dergisi
Yazar:  
Özet:

Diyet bileşenlerinin epigenomu etkileyerek kronik hastalıklar üzerinde etkilerinin olduğu bilinmektedir. Bu bilgilerin ışığında, beslenme ve epigenetik arasındaki ilişkileri inceleyen bir bilim dalı olan nutriepigenomik kronik hastalıkların tedavisinde umut verici bir alan olmuştur. Epigenom üzerinde etkileri olduğu bilinen omega-3 yağ asitleri, sadece önemli bir enerji kaynağı değil, aynı zamanda transkripsiyon faktörlerinin ligandları olarak hareket edebilmekte, böylelikle metabolik düzenleyiciler olarak da görev yapmaktadır. Yapılan araştırmalar omega-3 yağ asitlerinin, çeşitli mekanizmalarla gen ekspresyonunu değiştirebileceğini, böylelikle birçok kronik hastalığın patogenezine katkıda bulunan kronik inflamasyon üzerinde olumlu etkilerinin olabileceğini göstermektedir. Özellikle eikozapentaenoik asit ve dokosaheksaenoik asit gibi omega-3 yağ asitlerinin bazı önemli moleküler hücre mekanizmalarını kontrol ettiği, böylelikle inflamasyonla ilişkili hastalıklarda anti-inflamatuvar etki oluşturabileceği bildirilmiştir. Aynı zamanda, bu yağ asitlerinin DNA metilasyonu gibi epigenetik belirteçlerde değişikliklere yol açarak da bahsi geçen olumlu etkileri sağlayabileceği belirtilmektedir. Literatür, omega-3 yağ asitlerinin, çeşitli nükleer reseptör ve transkripsiyon faktörleri ile etkileşime girerek bazı pro-inflamatuvar genlerin ekspresyonunu modüle edebileceği, böylelikle aktivasyonlarında değişikliklere yol açabileceğini göstermektedir. Genel olarak omega-3 yağ asitlerinin, inflamasyon üzerinde etkin rol oynayan nükleer faktör κB (NFκB), PPAR- γ (PPARG) ve G proteinine bağlı reseptör (GPR120) ile etkileşime girerek anti-inflamatuvar etki yaratabileceği bilinmektedir. Bu mekanizmalar karmaşıktır. Bu derlemenin amacı, omega-3 yağ asitlerinin inflamatuvar süreçleri etkilediği epigenetik mekanizmaları açıklamaktır.

Anahtar Kelimeler:

The Role of Inflammation in Chronic Diseases, Omega-3 Fatty Acids and Epigenetic Movements
2021
Yazar:  
Özet:

It is known that dietary components have an impact on chronic diseases by influencing the epigenoma. In light of this information, it has become a hopeful field in the treatment of nutriepigenomic chronic diseases, a branch of science that studies the relationships between nutrition and epigenetics. Omega-3 fatty acids, known to have their effects on the epigenom, are not only an important source of energy, but are also able to act as ligands of transcription factors, thus they also act as metabolic regulators. Research shows that omega-3 fatty acids can change genetic expression by various mechanisms, thus having positive effects on chronic inflammation that contributes to pathogenesis of many chronic diseases. Especially eikozapentaenoic acid and dokosaheksaenoic acid, omega-3 fatty acids have been to control some important molecular cell mechanisms, thereby creating anti-inflammatory effects in inflammation-related diseases. It is also noted that these fatty acids can also provide the mentioned positive effects by leading to changes in epigenetic indicators such as DNA methylation. Literature shows that omega-3 fatty acids can modulate the expression of some pro-inflammatory genes by interacting with various nuclear receptors and transcription factors, thereby leading to changes in their activations. It is generally known that omega-3 fatty acids can have an anti-inflammatory effect by interacting with the nuclear factor κB (NFκB), PPAR- γ (PPARG) and G protein-related receptors (GPR120), which play an effective role on inflammation. These mechanisms are complex. The purpose of this aggregation is to explain the epigenetic mechanisms in which omega-3 fatty acids affect inflammatory processes.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Beslenme ve Diyet Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.173
Atıf : 2.933
2023 Impact/Etki : 0.103
Beslenme ve Diyet Dergisi