Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 7
Maden Atık Yönetimi; Macun Teknolojisi Kullanımı - Mine Waste Management; Putty Technology Usage
2009
Dergi:  
Bilimsel Madencilik Dergisi
Yazar:  
Özet:

  Madenlerin aranması, çıkarılması ve zenginleştirilmesi sonucu oluşan maden atıkları uygun şekilde bertaraf edilmediğinde, çevre ve insan sağlığı için tehdit oluşturabilmektedir. Bu nedenledir ki, maden atıkları, madencilik sektörü için kamuoyunun her zaman en fazla ilgisini çeken ve tartışma yaratan konulardan birisi olmuştur. Başlangıçta sadece zengin cevherlerin ekonomik olarak çıkarılabilmesinin bir sonucu olarak az miktarda olan cevher zenginleştirme artıkları, teknolojik gelişmelerle birlikte düşük tenörlü cevherlerin de ekonomik olarak işletilmeye başlanmasıyla hem miktar hem de nitelik olarak değişim göstermiş ve bu değişim cevher zenginleştirme artıklarının bertaraf edilmesini daha önemli bir konu haline getirmiştir. Bu durum artıkların kontrolsüz bertarafını dereceli olarak azaltarak sonlandırmış ve çökelme havuzları ve barajların kullanımını gündeme getirmiştir. Ancak, konvansiyonel yöntemleri içeren mevcut teknolojilerin güvenli olmayan birçok atık barajını miras bırakması, halkın artan ilgi ve baskısı ve global ve ulusal ölçekte artan sıkı yasal düzenlemeler, maden atıklarının yönetiminde yeni açılımları zorunlu kılmıştır. Bu amaçla yürütülen yeni teknoloji geliştirme çalışmalarında, macun teknolojisi ve susuzlandırılmış atık teknolojisi, 1995‘den günümüze oldukça hızlı bir gelişme göstermiştir. Bu gelişme, maden atıklarının bertarafı konusunda sektöre hem işletme hem çevresel, hem de yasal mevzuatın uygulanması açısından birçok faydalar sağlamıştır.  Anahtar Sözcükler: Maden Atıkları, Atık Bertarafı, Susuzlandırılmış Artıklar, Macun, Çevresel Fayda ABSTRACT  Mining waste resulting from the prospecting, extraction, and treatment of mineral resources might be potential threat to the environment and human health if it is not properly managed. For this reason, mining waste has been one of the issues getting ‘into the focus of public interest and leading an argument for mining sector. At the beginning, due to the economical mining of the richest ores, the amount of tailings was less and then with the development of technology, tailings have been changed both in quantity and quality, resulting in an increase in the importance of tailings disposal. This situation gradually brought an end to uncontrolled dumping and has brought about the usage of settling ponds and dams. However, since the conventional methods have left many unstable tailings dams, an increasing public concern and pressure and stringent legal regulation both in the World and national level, new approaches have become compulsory in mining waste management. Amongst the new technological developments that have been undertaken, paste technology and thickening tailings technology have made valuable progress since 1995. This new concept provides benefits related to the operational and environmental and regulatory aspect of mining waste management.  Keywords: Mining Wastes, Waste Disposal, Thickened Tailings, Paste, Environmental Benefits

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Bilimsel Madencilik Dergisi

Alan :   Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 118
Atıf : 61
2023 Impact/Etki : 0.083
Bilimsel Madencilik Dergisi