Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 8
 İndirme 8
Genelleştirilmiş Algılanan Öz-Yeterlilik Ölçeğinin Türkçe Versiyonu
2006
Dergi:  
Journal of Nursology
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı Genelleştirilmiş Algılanan Öz-yeterlilik ölçeğinin geçerlilik ve güvenirliğini test ederek Türk toplumuna uyarlamaktır. Metodolojik olarak yapılan araştırmanın evrenini 1 Mayıs – 1 Ağustos 2004 tarihleri arasında Evren Paşa Sağlık ocağına herhangi bir hizmet için başvuran yetişkinler oluşturmuştur. Araştırmanın örneklem gurubunu olasılıksız rastlantısal örnekleme yöntemiyle seçilen ve araştırmaya katılmayı kabul eden 130 kişi oluşturmuştur. Araştırmanın verileri Algılanan Genelleştirilmiş Öz-yeterlilik ölçeği ve demografik özellikleri içeren soru formu kullanılarak toplanmıştır. 10 maddeden oluşan ölçeğin maddeleri 1-4 arasında puan almaktadır. Ölçek pozitif maddelerden oluşmakta ve değerlendirilmesi toplam puan üzerinden yapılmaktadır. Verilerin istatistiksel değerlendirilmesinde faktör analizi, Cronbach alfa güvenirlik katsayısı ve korelasyon analizleri, Kaiser-Meyer-Olkin örneklem yeterlilik ve Bartlett's Test of Sphericity kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda maddtoplam puan korelasyonun 0.64 – 0.78 arasında değiştiği, ölçeğin alfa katsayısının da 0.89 olduğu bulunmuştur. Ölçek maddelerinin faktör yüklerinin 0.64-0.79 arasında değiştiği ve tek faktörden oluştuğu saptanmıştır. Ölçek toplam varyansın % 52’sini açıkladığı ve test-retest korelasyonu da 0.83 olduğu belirlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre, Genelleştirilmiş Algılanan Öz-yeterlilik Ölçeği’nin Türk toplumuna uygulanması açısından geçerli ve güvenilir olduğu söylenebilir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Journal of Nursology

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.022
Atıf : 10.765
Journal of Nursology