Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 103
 İndirme 4
 Sesli Dinleme 1
Yatarak Tedavi Gerektiren Akut İshalli Çocukların Rotavirüs ve Enterik Adenovirüs Enfeksiyonu Yönünden Değerlendirilmesi
2020
Dergi:  
Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Giriş: Çocuklarda görülen akut ishallerde  en sık  viral etkenler rotavirüs ve enterik  adenovirüstür. Her iki etkenin neden olduğu ishallerde çocukların klinik tablosu çok hızlı  kötüleşebilmektedir. Kusma, dehidratasyon ve metabolik asidoz sonucu, hastalarda yatarak tedavi  endikasyonu ortaya çıkmaktadır. Çalışmamızda yatarak tedavi gören enterik adenovirüs ve rotavirüs ishalli vakaları epidemiyolojik açıdan değerlendirerek demografik verilerini irdelemek ve hangi tedavilerin uygulandığını göstermeyi amaçladık. Gereç ve Yöntemler: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Gaziosmanpaşa Hastanesi'ne 1 Ocak 2016-31 Aralık 2017 tarihleri arasında ishal şikayeti ile başvuran 0-14 yaş aralığında 1281 çocuk hasta retrospektif olarak incelendi. Bu hastalar arasında akut gastroenterit tanılı, rotavirüs ve enterik adenovirüs antijen testi değerlendirilmiş, gaita mikroskopisinde parazit olmayan ve gaita kültüründe Salmonella-Shigella spp üremesi olmayan ve hastanede en az 24 saat yatış süresi olan 443 hasta çalışma grubu olarak belirlendi. İstatistik metodu olarak T testi ve Ki kare  testleri  kullanıldı.  Çalışmada p<0,05 değeri anlamlı olarak kabul edildi. Bulgular:  İshal şikayeti ile başvuran 1281 hastanın 443(%34,6)’ü yatarak takip edildi. 38 (%2,9) hastada enterik adenovirüs,  95(%7,4) hastada ise rotavirüs antijeni testi pozitif idi. Hastalarda ki en sık şikayetler sıklık sırasıyla bulantı-kusma, halsizlik ve ateş olup, karın ağrısı en az saptanan şikayettir. Yatarak tedavi edilen hastalarda tek başına probiyotik kullanımı rotavirüs ishalli hastalarda %61, enterik adenovirüs enfeksiyonlu hastalarda %63,2  oranında en sık kullanılan  ilaç grubu olmuştur. Antibakteriyel etkili antibiyotikler %58 oranında rotavirüs ve enterik adenovirüs antijeni negatif ishalli hastalarda, en yüksek oranda kullanılantedavi ajanıdır. Antiprotozoal etkili antibiyotikler, rotavirüs antijeni ve enterik adenovirüs antijeni pozitif grupta ve her iki etken için negatif hasta grubunda en az tercih edilen ilaçlardı. Tartışma: Çocukluk çağı ishallerinde viral etkenler göz önünde bulundurulmalıdır. İshalin tedavisinde öncelikle kaybedilen sıvının yerine konması planlanmalıdır. Antibakteriyel ya da antiprotozoal antibiyoterapi için laboratuvar testleri yönlendirici olmalıdır. Hastanede yatarak tedavi gören ve viral etyoloji düşünülen ishalli çocuk hastalara rotavirüs ve enterik adenovirüs antijeni hızlı tanı testleri kullanılarak erken tanı konulabilieceği, böylece semptomatik tedaviler ile  gereksiz antibiyotik kullanımın önüne geçilebileceği değerlendirilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation of acute infection children requiring sleep treatment for rotavirus and enteric adenovirus infection
2020
Yazar:  
Özet:

Introduction: The most common viral factors in acute ejaculations in children are rotavirus and enteric adenovirus. In islands caused by both factors, the clinical picture of children can worsen very quickly. As a result of vomiting, dehydration and metabolic acidosis, the indication of treatment is present in patients. In our study, we aimed at evaluating the cases of enteric adenovirus and rotavirus diarrhea that are treated by bed, epidemiologically, and demonstrating the demographic data and what treatments are applied. Tools and Methods: Istanbul New Century University Medical Faculty Gaziosmanpaşa Hospital from 1 January 2016 to 31 December 2017 with a diarrhea complaint in the 0-14 year range, 1281 children were examined as patient retrospective. Among these patients acute gastroenteritis was diagnosed, rotavirus and enteric adenovirus antigen tests were evaluated, non-parasitic in the gaita microscope and non-salmonella-Shigella spp in the gaita culture were identified as 443 patients working groups with a 24-hour stay in the hospital. As a statistical method, the T test and Ki square tests were used.  In the study, the value of p<0,05 was considered meaningful. The findings: 443 (34.6%) of the 1281 patients who applied for the shed was followed by bed. 38 (2.9%) patients with enteric adenovirus and 95 (7.4%) patients with rotavirus antigen test were positive. In patients, the narrow complaints are often, respectively, discomfort, discomfort and fever, and the stomach pain is not a complaint. The use of probiotics alone in patients treated by sleep was 61% in patients with rotavirus diarrhea, 63.2% in patients with enteric adenovirus infection. Antibacterially effective antibiotics are 58% of the rotavirus and enteric adenovirus antigen in patients with negative diarrhoea, a high-performance drug. Antiprotozoal effective antibiotics, rotavirus antigen and enteric adenovirus antigen were preferred drugs in the positive group and in the negative group of patients for both factors. Discussions: Viral factors should be taken into account in childhood islands. In the treatment of ishalin, it should be planned to replace the lost fluid first. Laboratory tests for antibacterial or antiprotozoal antibiotics should be guiding. It is estimated that infants who are treated by bed in the hospital and are considered viral etiology will be diagnosed early using rapid diagnosis tests of rotavirus and enteric adenovirus antigen, so symptomatic treatments can prevent unnecessary antibiotic use.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.066
Atıf : 899
Quarter
Sağlık Bilimleri Temel Alanı
Q4
196/222

Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi