Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 7
Ahmet Özel, “İmam Ebû Hanîfe ve Hanefî Mezhebi”
2021
Dergi:  
Edebali İslamiyat Dergisi
Yazar:  
Özet:

Dört sünnî mezhebin ilki olarak Hanefî mezhebi, bugün dünya Müslümanlarının önemli bir kısmının fıkhî mezhep olarak benimsediği büyük ve yaygın bir mezheptir. Mezhebin kurucusu olan Ebû Hanîfe, kendi döneminin en tanınmış âlimlerinden ve Irak re’y ekolünün tarihteki önderlerinden biridir. Entelektüel kişiliğiyle Ebû Hanîfe, hocalarından ve katıldığı ilim meclislerinden elde ettiği birikimi olgunlaştırıp harmanlamanın yanı sıra öğrencilerinin fikirlerine de önem vermiş ve en isabetli görüşü ortaya çıkarmayı hedefleyen soru-cevap fasıllı fıkıh akademisi oluşturmuştur. Onun fıkıhtaki başarısı İmam Şâfiî tarafından “Fıkıhta herkes Ebû Hanîfe’nin iyâlidir” denilerek övülmüştür. Bu itibarla onu ve onun öncülük ettiği eğitim ve öğretim faaliyetini bilmek, sadece Hanefîler için değil, bütün Müslümanlar için gereklidir. Değerlendirme yapacağımız “İmam Ebû Hanîfe ve Hanefî Mezhebi” adlı eser de Ahmet Özel’in bu amaçla kaleme aldığı bir çalışmadır. Literatürde Ebû Hanîfe ve Hanefî mezhebi hakkında başka çalışmalar bulunmakla birlikte, bu çalışma, küçük hacmine rağmen zengin muhteviyatıyla, konuların dizilişi ve sade üslubuyla öne çıkmaktadır. Bu incelemede amacımız, sözü edilen bu değerli eserin daha geniş kitlelerce tanınmasına katkı sağlamak ve eseri olumlu-olumsuz yönleriyle incelemektir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Edebali İslamiyat Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Edebali İslamiyat Dergisi