Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 10
 Görüntüleme 28
 İndirme 13
Onkoloji Hastalarının Kanser Türlerine Göre Yaşam Kalitesi, Kaygı ve Antropometrik Ölçümlerinin Değerlendirilmesi
2020
Dergi:  
Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmanın amacı yetişkin onkoloji hastalarında kanser türlerine göre yaşam kalitesi, kaygı, depresyon ve bazı antropometrik ölçümlerin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışma 18-64 yaş arası 99 erkek, 102 kadın olmak üzere toplam 201 gönüllü onkoloji hastası ile gerçekleştirilmiştir. Hastaların sosyo-demografik özellikleri, hastalık ve antropometrik ölçümlere ilişkin bilgileri anket formuyla kaydedilmiştir. Hastaların yaşam kalitesi “Avrupa Kanser Tedavi ve Organizasyon Komitesi Yaşam Kalitesi Ölçeği’’ (EORTC QLQ-C30), anksiyete ve depresyon durumu “Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği’’ (HAD) kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: GİS kanseri olan erkek hastalar GİS dışı kanser türlerine göre daha düşük vücut ağırlığı, BKİ, üst orta kol çevresi, bel ve kalça çevresi ile bel/kalça ve bel/boy oranı ortalamalarına sahiptir (p<0.05). Anksiyete riski bulunduranların %60.5’i kadın, %39.5’i erkektir. Depresyon riski bulunduranların ise %60.3’ü kadın, %39.7’si erkektir (p>0.05). Depresyon ve kaygı ile kanser türleri arasında önemli bir fark bulunmamıştır (p>0.05). Hastaların genel sağlık durumu puan ortalaması 53.7±21.9’dur. Fonksiyonel ölçeklerde en yüksek puanı bilişsel, en düşük puanı da sosyal fonksiyondan aldıkları saptanmıştır. Semptom ölçeğinde en yüksek puan ortalaması yorgunluk maddesinde görülürken en yoğun görülen dört semptom yorgunluk, mali sorunlar, uyku bozukluğu ve ağrı olarak saptanmıştır. Kadınlar erkeklere göre daha düşük fonksiyonel ölçek ve fiziksel fonksiyon ölçek puanlarına ve daha yüksek yorgunluk, bulantı kusma puanlarına sahiptir (p<0.05). Prostat kanseri hastaların baş-boyun, akciğer, meme kanseri ve diğer kanser türleri olan hastalara göre genel sağlık durumu/yaşam kalitesi puanları yüksektir (p<0.05). Sonuç: Tedavi süreci hastaların beslenme durumunu, depresyon ve kaygı düzeyleri ile yaşam kalitelerini olumsuz etkilemektedir. Hastaların düzenli aralıklarla bu semptomları takip edilmeli gerektiğinde önlemler alınmalıdır.

Anahtar Kelimeler:

Assessment of the quality of life, anxiety and anthropometric measurements of oncological patients according to the types of cancer
2020
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to evaluate the quality of life, anxiety, depression and some anthropometric measurements according to the types of cancer in adult oncology patients. The study was conducted with a total of 201 volunteer oncology patients, including 99 men and 102 women aged 18-64. Patients' socio-demographic characteristics, disease and anthropometric measurements are recorded in the survey form. The patient’s quality of life has been evaluated using the European Cancer Treatment and Organization Committee’s Quality of Life Measure (EORTC QLQ-C30), anxiety and depression state (Hospital Anxiety and Depression Measure) (HAD). Results: Male patients with GIS cancer have a lower body weight compared to non-GIS cancers, BMI, the upper middle arm surrounding, the back and neck surrounding and the back/cold and neck/boy ratio (p<0.05). 60.5 percent of those at risk of anxiety are women and 39.5 percent men. 60.3 percent of those at risk of depression are women and 39.7 percent are men (p>0.05). There was no significant difference between depression and anxiety and the types of cancer (p>0.05). The average patient’s overall health status score is 53.7±21.9. In functional scales, high points are identified by cognitive, low points also from social function. The symptom scale high average score is found in the fatigue substanceThe four symptoms of the fatigue are identified as fatigue, financial problems, sleep disorder and pain. Women have lower functional scale and physical function scale scales than men, and higher fatigue, nausea, vomiting scales (p<0.05). Prostatic cancer patients have a higher overall health status/life quality score compared to patients with headache, lungs, breast cancer and other types of cancer (p<0.05). The treatment process affects the patient’s nutritional status, depression and anxiety levels, and the quality of life. Patients should be monitored with regular intervals when these symptoms need to be monitored.

Anahtar Kelimeler:

Assesment Of Quality Of Life, Anxiety and Anthropometric Measurements Of Oncology Patients According To Cancer Types
2020
Yazar:  
Özet:

Objectives: The aim of this study was to evaluate quality of life, anxiety, depression and some anthropometric measures in adult oncology patients according to cancer types. Materials and Methods: This study conducted with total 201 volunteer oncology patients; 99 male and 102 female aged between 18-64 years. The information about socio-demographichs, medical status and antropometric measurements are collected via surveys. Quality of life of the patients, are evaulated with “ European Organization for the Research and Treatment of Cancer Quality of Life Questionnaire’’ (EORTC QLQ-C30), while anxiety and depression states are eavulated by “Hospital Anxiety And Depression Scale’’’’ (HADS). Results: The male patients who has GIS cancer, have lower body weight, BMI, mid-upper arm circumferences, waists circumference, hips circumference, waist–hip ratio and waist-height ratio average than patients who has cancer apart from GIS (p<0.05). 60.5% of those who are at risk of anxiety are women and 39.5% are men. 60.3% of the patients at risk of depression were female and 39.7% were male (p> 0.05). There was no significant difference between depression and anxiety and cancer types (p> 0.05). The global health status point average for patients is 53.7±21.9. 9. It is stated that patients have highest point for cognitive function and have the lowest one for the social functions. The highest average point for the symptom scale is found that fatigue, while the most common ones are fatigue, financial issues, sleep disturbances and pain. Female patients have lower functional and pyhsical scale points and higher fatigue and nausea points (p<0.05) The patients who has prostate cancer have higher points in terms of global health status and quality of life when compared to head and neck cancer ,lung cancer,breast cancer and other types of cancers (p<0.05). Conclusion: The treatment process affects nutritional status, depression, anxiety levels and quality of life of the patients. These symptoms should follow and necessary precautions should be taken.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 400
Atıf : 1.473
2023 Impact/Etki : 0.114
Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi