Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 81
 İndirme 26
ÖZBEKISTAN - GÜNEYDOĞU ASYANIN DIŞ TİCARİ İLIŞKILERININ GELIŞTIRILMESINDE YENI ULAŞIM KORIDORLARININ ÖNEMI (Güney yönleri örneği)
2019
Dergi:  
Journal of Social and Humanities Sciences Research
Yazar:  
Özet:

Günümüzde hızla devam eden küreselleşme süreci, ekonomisini büyütmek isteyen ülkeleri daha sağlam dış ilişkileri üretmeye zorlamaktadır. Artık zengin iç kaynaklar bir ülkenin ekonomik gelişmişliğinin göstergesi değildir. Bu yüzdendir ki ülkeler ilk önce karşılıklı çıkar sağlayan dış ticari ilişkileri pekiştirme çarelerine bakmaktadırlar. Özbekistan’ın bulunduğu konum Merkezî Asya için jeostratejik öneme arz etse de bölgedeki diğer ülkeler gibi Özbekistan da uluslararası deniz ulaşımına kapalı bir ülkedir. Sovyetler döneminde kuzey ulaşım koridorlarını kullanan Özbekistan’ın güney, doğu, batı uluslararası ulaşım koridorlarına bağlanmamış olması, bağımsızlığını yeni kazanan bu ülkenin ilk yıllarda dış ticarete açılma imkanlarını zorlaştırmıştır. Dünya genelinde su yollarının dış ilişkileri gerçekleştiren öncü trafik olduğu bir dönemde, Özbekistan’ın deniz yoluna yakın, daha az masraflı çıkış yolunu bulma arzusu dış ticari-ekonomik ilişkiler bağlamında çözülmesi gereken en önemli meseleye dönüştü. Çünkü Özbekistan, coğrafi konumuna göre, uluslararası deniz yoluna ulaşmak için denize kıyısı olan en az bir devletin topraklarından geçmesi gereken dünyadaki iki devletten birisidir (Stark ve Ahrens, 2012: 12). Özbekistan, her ne kadar Sovyetler Birliği’ne bağlı olup sonradan bağımsızlığına kavuşan ülkelere demir yolları ile bağlanmış ise de Doğu Asya, Orta Doğu, Güney Doğu Avrupa, Amerika ve Afrika ülkeleri ile ticari ilişkiler kurabilmesi için deniz yoluna çıkması; yeni ve rahat yolları araması lâzımdı. Nitekim günümüzde Özbekistan, uluslararası ulaşım koridorlarının yaratılmasındaki katkısı sayesinde bugün yaklaşık on uluslararası ulaşım koridorundan yararlanma imkanına sahiptir. Bu koridorlar arasında özellikle gelecek vaat eden proje olarak nitelendirilen, yeni Güney Trans Afgan Ulaşım Koridoru büyük önem taşımaktadır. Makalede, Özbekistan’ın güney ulaşım koridorlarını yaratma çabaları, yeni koridorların Afganistan, Özbekistan ve bölgenin, genel olarak, uluslararası dış ekonomik ilişkilerinin gelişmesindeki önemi, yeni ulaşım koridorları, diğer uluslararası ulaşım koridorlarına bağlanmaya yönelik projeler ve onların Özbekistan Cumhuriyeti ile Güney, Güney-Doğu ülkeleri arasındaki ticari ilişkileri pekiştiren önemli özellikleri irdelenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Uzbekistan - the importance of new access corridors in the development of the dental relations of Southeast Asia (example of the southern directions)
2019
Yazar:  
Özet:

Today, the rapidly ongoing process of globalization is forcing countries that want to grow their economy to produce stronger external relations. Wealthy internal resources are no longer an indicator of a country’s economic development. For this reason, the countries are first looking at ways to strengthen foreign trade relations that provide mutual interest. Although the location of Uzbekistan is of geostrategic importance for Central Asia, Uzbekistan, like other countries in the region, is a country closed to international maritime transportation. The fact that Uzbekistan, which used the northern transport corridors during the Soviet period, has not been connected to the southern, east, and western international transport corridors, has made it difficult for this newly gained independence country to open to foreign trade in the early years. During a time when waterways throughout the world were the leading traffic that carried out external relations, the desire of Uzbekistan to find a less expensive outlet near the sea route became the most important issue that needs to be solved in the context of external trade-economic relations. Because Uzbekistan, according to its geographical location, is one of the two states in the world that at least one state, which has a sea coast to reach the international maritime path, must pass through the territory (Stark and Ahrens, 2012: 12). Although Uzbekistan was connected with the Soviet Union and later became independent by railway, it had to go to the sea to establish trade relations with the countries of Eastern Asia, the Middle East, Southeast Europe, America and Africa; it had to look for new and comfortable ways. In fact, today Uzbekistan, thanks to its contribution to the creation of international transport corridors, has the opportunity to take advantage of approximately ten international transport corridors today. The new South Trans-Afghan Transport Corridor, which is the promising future project among these corridors, is of great importance. In the article, the efforts of Uzbekistan to create the southern transport corridors, the importance of new corridors in the development of international external economic relations in Afghanistan, Uzbekistan and the region, in general, new transport corridors, projects aimed at connecting to other international transport corridors and the important characteristics that strengthen their trade relations between the Republic of Uzbekistan and the southern, south-eastern countries.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Journal of Social and Humanities Sciences Research

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.160
Atıf : 25
2023 Impact/Etki : 0.002
Journal of Social and Humanities Sciences Research