Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 15
Tohum Yaşlandırma ve Önuygulamanın Meryemana Dikeni (Silybum marianum (L.) Tohumlarında Katalaz Aktivitesi ve Depo Rezervlerine Etkisi
2015
Dergi:  
Journal of Agricultural Sciences
Yazar:  
Özet:

Tohum yaşlandırma ve önuygulamanın meryemana dikeni tohumlarına etkisini belirlemek üzere tesadüf parselleri deneme deseninde ve 3 tekerrürlü bir deneme yürütülmüştür. Önuygulamaları, su önuygulaması (damıtık su) ve tuz önuygulaması (% 0, 1.5, 3, 4.5 ve 6 KNO3 ), tohum yaşlandırmayı ise 45 °C ve % 100 oransal neme sahip ortamda bekletme (0, 48, 96 ve 144 saat) oluşturmuştur. Bu çalışmada, çimlenme yüzdesi, ortalama çimlenme süresi, fide boyu, fide kuru ağırlığı, tohum rezervi kullanım oranı (SRUR), tohum rezerv kullanım etkinliği (SRUE), kullanılan tohum rezervi fraksiyonu (FUSR), katalaz aktivitesi (CAT), fide ve kotiledon sodyum, potasyum, kalsiyum ve sodyum içeriği ve sodyumun potasyuma oranı belirlenmiştir. Sonuçlar; tohum önuygulamalarının çimlenme yüzdesini, fide boyunu ve kuru ağırlığını artırıp ortalama çimlenme süresini azaltırken, tohum yaşlandırmanın çimlenme süresi dışında tüm bu özellikleri azalttığını göstermiştir. En kısa ortalama çimlenme süresi ve en yüksek çimlenme oranı, fide boyu ve kuru ağırlık değerlerine % 3 ve % 1.5’lik KNO3 ile tohum yaşlandırma uygulamalarında ulaşılmıştır. Tohum yaşlandırma uygulamaları katalaz aktivitesini azaltmış ve % 3’lük KNO3 önuygulamasında ise en yüksek katalaz aktivitesi değerine ulaşılmıştır. Tohum yaşlandırma uygulamaları SRUR değerini artırırken, SRUE ve FSUR değerlerinde düzenli bir azalışa neden olmuştur. En yüksek SRUR değerine su önuygulamasında ulaşılırken en yüksek SRUE ve FSUR değerlerine % 3’lük KNO3 önuygulamasında ulaşılmıştır. Tohum yaşlandırma, fide ve kotiledonun Na+ içeriğini ve Na+/ K+ oranını artırırken, K+ ve Ca2+ içeriğini azaltmıştır. Genel olarak, önuygulamalar çimlenme yüzdesini artırıp, fide gelişimi, rezerv performansı ve katalaz aktivitesini iyileştirirken, Tohum yalandırma hücrelerden element yıkanmasını azaltmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Journal of Agricultural Sciences

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.092
Atıf : 3.921
2023 Impact/Etki : 0.366
Journal of Agricultural Sciences