Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 21
 İndirme 5
Çevre Sosyolojisi ile İlgili Yapılan Çalışmaların Bibliyometrik Analizi
2022
Dergi:  
Türkiye Bilimsel Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın temel amacı çevre sosyolojisi ile ilgili yapılan araştırmaların bibliyometrik analiz yöntemiyle incelenmesidir. Bu hedefle Web of Science (WoS) veri tabanında taranan indekslerde yer alan çevre sosyolojisi ile ilgili 554 kaynağa ulaşılmıştır. 554 kaynaktan sadece sosyoloji alanında çevre sosyolojisi ile ilgili yayınlanmış makaleleri ele aldığında araştırmanın verisi 237 olmuş ve araştırma sınırlandırılmıştır. Araştırma verisi iki aşamada analiz edilmiştir. Bunlardan birincisi WoS veri tabanından elde edilen verilerin betimsel analizi, diğeri ise verilerin VOSviewer yazılımı aracılığıyla diyagram analizidir. Betimsel analize göre yayınlanan makalelerin yıllara göre dağılımına bakıldığında; çevre sosyolojisi ile ilgili yayın hayatına 1987 yılında başlanıldığı ve 2008 yılı sonrası hızlı bir artış olduğu gözlemlenmiştir. En çok yayın yapan ve atıf alan dergilere bakıldığında “SOCIETY & NATURAL RESOURCES”, “SOCIOLOGICAL FORUM” VE “SOCIAL SCIENCE RESEARCH” oldukları görülmektedir. Bibliyometrik analize göre, VOSviewer programının işlemiş olduğu veriler bakımından çevre sosyolojisi ile ilgili verilerin filtreleme yöntemi uygulanmış ve 19 kurum elde dilmiştir. Bu kurumlar arasında en çok atıf alan ve yayın yapan Utah, Oregon ve Carolina State Üniversiteleri diyagram kümelerin en belirginleri arasında yer almaktadır. Araştırmada elde edilen diğer bir sonuç ise en çok atıf alan ve yayın yapan ülkelere bakıldığında Amerika ilk sırada yer almaktadır. Daha sonra Kanada ve İngiltere gelmektedir. Ortak kelime analizi sonucuna baktığımızda 590 kelimeden en az 3 kere kullanılma kriterine göre aynı olan 42 kelimeye ulaşılmıştır. Bu kelimelerden diyagramda en belirgin olanları ise “environmental sociology” (çevre sosyolojisi), “climate change” (iklim değişikliği) ve “sustainability (sürdürülebilirlik)” kelimeleri bulunmuştur. Son olarak ortak yazar analizinin yazar açısından ele alındığında en çok yayın yapan ve atıf alan makaleler arasında Dunlap ve Catton olmasa da, yazarlar arasında en kuvvetli ilişkileri olduğu görülmektedir. Bu araştırmadan elde edilen sonuçlar ve elde edilen anahtar kelimeler doğrultusunda ilerideki çalışmalara ışık tutmaktadır. Bir sonraki çalışmaların daha detaylı olması ve çevre sosyolojisinin alt disiplinlerinin ele alınması önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Bibliometric Analysis Of Studies On Environmental Sociology
2022
Yazar:  
Özet:

The main purpose of this study is to examine the researches on environmental sociology in the world by bibliometric analysis method. With this aim, 554 resources related to environmental sociology in the indexes scanned in the Web of Science (WoS) database were reached. When only the articles published on environmental sociology in the field of sociology were considered out of 554 sources, the data of the research was 237 and the research was limited. Research data were analysed in two stages. The first of these is the descriptive analysis of the data obtained from the WoS database, and the other is the diagram analysis of the data through the VOSviewer software. Considering the distribution of the articles published according to the descriptive analysis by years; It was observed that the publication life on environmental sociology started in 1987 and there was a rapid increase after 2008. When we look at the most published and cited journals, it is seen that “SOCIETY & NATURAL RESOURCES”, “SOCIOLOGICAL FORUM” and “SOCIAL SCIENCE RESEARCH.” According to the diagram analysis, in terms of the data processed by the VOSviewer program, the filtering method of the data related to environmental sociology was applied and 19 institutions were obtained. Among these institutions, Utah, Oregon and Carolina State Universities, which are the most cited and published, are among the most prominent of the diagram clusters. Another result obtained in the research is that when we look at the most cited and publishing countries, America is in the first place. Canada and the UK come next. When we look at the result of the common word analysis, 42 words that are the same according to the criteria of using at least 3 times out of 590 words have been reached. The most prominent words in the diagram are the words "environmental sociology", "climate change" and "sustainability". Finally, when the co-author analysis is considered in terms of the author, it is seen that the most published and cited articles have the strongest relationships between the authors, although Dunlap and Catton are not. It sheds light on future studies in line with the results obtained from this research and the keywords obtained. It is recommended that the next studies be more detailed and consider the sub-disciplines of environmental sociology.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Türkiye Bilimsel Araştırmalar Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Türkiye Bilimsel Araştırmalar Dergisi