Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 32
 İndirme 10
Türkiye'de 50 Yaş ve Üzerindeki Yetişkinlerin Facebook Üzerinden Elde Ettikleri Sosyal Faydanın İncelenmesi
2020
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmanın amacı 50 yaş ve üzerindeki bireylerin Facebook üzerinden elde ettikleri sosyal fayda düzeyini incelemektir. Bu amaçla bu araştırma kapsamında iki çalışma gerçekleştirilmiştir. Çalışma 1’de 233 katılımcıya ulaşılmış ve bu katılımcılar üzerinde 50 yaş ve üzerindeki bireyler için Facebook Sosyal Fayda Ölçeği (FSFÖ) geliştirilmiştir. Çalışma 2’de ise 259 kişiden oluşan başka bir katılımcı grubu üzerinde Facebook’tan elde edilen sosyal fayda düzeyi cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, emeklilik durumu, Facebook’ta geçirilen süre ve Facebook arkadaş sayısı değişkenlerine göre incelenmiştir. Verilerin toplanmasında bu araştırmada geliştirilen Facebook Sosyal Fayda Ölçeği (FSFÖ) ve demografik bilgi formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde ise FSFÖ’nün doğrulayıcı faktör analizi için Lisrel progmanından, diğer analizler için SPSS programından yararlanılmıştır. Bu araştırmanın sonuçları FSFÖ’nin geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca sonuçlar 50 yaş ve üzerindeki bireylerin Facebook’tan sosyal fayda elde ettiğini, bu bireylerin elde ettiği sosyal fayda düzeyinin cinsiyet ve eğitim düzeyine göre değişmediğini; yaş, emeklilik durumu, Facebook’ta geçirilen süre ve Facebook arkadaş sayısına göre değiştiğini göstermektedir. Bu sonuçlara bağlı olarak Facebook’un Türkiye’de 50 yaş ve üzerindeki yetişkinler için faydalı ve yaygın kullanılan bir sosyalleşme aracı olduğunu söylemek mümkündür. Son yıllarda ileri yetişkinlik dönemindeki bireylerin internet kullanımı ile ilgili araştırmalarda bir atış olduğu, ancak bu araştırmaların daha çok yaşlanma ve bilgisayar kullanımını öğrenme ile ilişkili oldukları, ileri yetişkinlerin internet deneyimlerini ise göz ardı ettikleri görülmektedir. Bu çerçevede, bu araştırmanın ileri yetişkinlerin internette sosyalleşme örüntüleri ile ilişkili literature katkıda bulunanacağı söylenebilir.

Anahtar Kelimeler:

An Examination Of The Social Benefit On Facebook Among 50-year-old and Older Turkish Adults
2020
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

The purpose of this study was to examine the levels of social benefit that the 50-year-old and older adults gained from Facebook. For this aim, two studies were carried out in this research. 233 people participated in Study 1 and Facebook Social Benefit Scale (FSBS) was developed for the 50-year-old and older adults. In Study 2, which included another group of 259 people, Facebook social benefit levels were investigated in terms of gender, age, education level, retirement status, time spent on Facebook and number of Facebook friends. Data were collected via Facebook Social Benefit Scale (FSBS) and demographic information form. In the data analysis of the study, the LISREL program was used for the confirmatory factor analysis of the FSBS, while the SPSS program was used for the other analysis. The findings of this research indicated that the FSBS was a valid and reliable measuring tool. Moreover, the 50-year-old and older adults obtained social benefit from Facebook. The Facebook social benefit levels of these individuals did not vary according to gender and education level whereas they varied depending on age, retirement status, time spent on Facebook and number of Facebook friends. Depending on the results it can be said that Facebook is a useful and a common socialization tool for 50-year old and older adults in Turkey. In recent years, there has been an increasing interest in examining the internet use by old-age adults but this interest has heavily focused on ageing and learning computer use, while their experiences on the internet have been ignored. Considering this situation, it can be stated that this research will contribute to the literature about old-age adults’ socialization patterns on the internet.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 12.054
Atıf : 46.305
2023 Impact/Etki : 0.276
Turkish Studies