Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 11
Düşük riskli term gebeliklerde yaşa göre düşük doğum ağırlığı varlığının (SGA) olumsuz perinatal sonuçlarla ilişkisinin değerlendirilmesi
2017
Dergi:  
Perinatoloji Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç Yaşa göre düşük doğum ağırlığı (SGA); gestasyonel haftasına göre 10. persentilin altında olması olarak tanımlanır. SGA bebeklerde; respiratuar distress sendrom (RDS), intraventrikuler kanama, sepsis, hipoksik iskemik ensefalopati (HİE) ve ölü doğum gibi neonatal morbidite riskleri artmaktadır. Çalışmamızda herhangi bir risk faktörü olmayan düşük risk grubundaki term gebelerde SGA doğumun olumsuz perinatal sonuçlarla ilişkisini değerlendirmeyi amaçladık. Yöntem Bu kesitsel çalışma Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniğinde 01/01/ 2017–01/07/2017 tarihleri arasında yapılmıştır. Çalışmaya 37 hafta üzerinde düşük riskli tekiz gebeliğe sahip ve gebelik haftasına göre 10 persentilin altında doğum yapmış gebe kadınlar dâhil edilmiştir. Gestasyonel yaş ilk trimester ultrason ölçümlerine göre yapılmıştır. Kronik hastalıklar, preeklampsi, gestasyonel diyabet, fetal anomali, oligohidroamniyoz, polihidroamniyoz, fetal doppler incelemelerinde anormal bulgusu olanlar ve IUGR tanısı alanlar çalışma dışı bırakıldı. SGA doğumların perinatal sonuçları yaşa göre normal doğum ağırlığına sahip (AGA) doğumlar ile karşılaştırıldı. Bulgular Toplam 480 gebe (SGA: 160, AGA: 320) kadın çalışmaya dahil edildi. Her iki grupta maternal karekteristik özellikler benzerdi. Ortalama fetal ağırlık SGA grubunda 2389gr iken AGA grubunda 3255 g olarak bulundu (p<0.001). Güven vermeyen fetal iyilik hali nedeni ile sezaryen, mekonyum aspirasyon sendromu, yenidoğan yoğun bakım ihtiyacı, hiperbilirubinemi, HİE ve sepsis oranları SGA bebeklerde anlamlı olarak yüksek bulundu (p=0.049, p=0.015, p<0.001, p=0.036, p=0.066, p<0.001, p<0.001,sırasıyla). Sonuç Komplike gebeliklerde ve preterm doğumlarda olumsuz perinatal sonuçların, ölü doğum ve neonatal ölümün anlamlı derecede artığını gösteren çalışmalar bulunmaktadır. Çalışmamızın sonuçlarına baktığımızda gebeliğin komplike olmadığı durumlarda bile term gebelik haftasında doğan SGA bebeklerin literatüre benzer şekilde olumsuz perinatal sonuçlarla ilişkili olduğu görülmektedir. Bu nedenle SGA bebeklerin antenatal erken tespiti ve doğumun uygun bir merkezde gerçekleştirilmesi sağlanmalıdır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Perinatoloji Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 25
Atıf : 1
Perinatoloji Dergisi