Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 47
 İndirme 3
SEREZ MUHACİRİ MEHMET LÜTFULLAH GÖKÇEN’İN MİLLİ MÜCADELE ANILARI
2021
Dergi:  
Çağdaş Türkiye Tarihi Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu makalenin konusu, Mehmet Lütfullah Gökçen’in anılarıdır. Gökçen’in anıları Latin harfleri ile daktilo edilmiş olup A4 boyutunda, otuz beş (35) sayfadan ibarettir. 1974- 1975 yıllarında yazılmıştır. Lütfullah Gökçen, 1900 yılında Serez’de doğmuştur. Gökçen’in babası Ahmet Hamdi Ferahi, Osmanlı Ordusu’nda yüzbaşılığa kadar yükselmiştir. Gökçen’in annesi ise Saide hanımdır. Lütfullah Gökçen, Ahmet Paşa İlkokulu’nu bitirdikten sonra Serez Rüştiyesine 1910 yılında kaydolmuş ve rüştiyedeki ikinci yılının sonunda ortaya çıkan Balkan Savaşı nedeniyle okulundan alınmış ve Balkan Savaşı sonrasında ailesiyle birlikte Serez’den Türkiye’ye göç etmek zorunda kalmıştır. Lütfullah Gökçen ve ailesi 1913 yılında, Selanik’ten bindikleri bir Rus gemisiyle İzmir’e gelmişler ve daha sonra da Manisa’ya yerleşmişlerdir. Lütfullah Gökçen, Birinci Dünya Savaşı yıllarında silâhaltına alınmış ve İzmir’in işgaline kadar İzmir’de Pasaport Karakolunda askerlik görevini yapmıştır. İzmir’in işgalinden önce ise Manisa’ya dönmüştür. Manisa’nın işgal ve kurtuluş yıllarına tanıklık etmiştir. Gökçen, 5-6 Eylül 1922 yılında başlayan Manisa Yangını’nın nasıl çıktığı ve Manisa’yı kimlerin nasıl yaktığı sorusunun cevabını yazmıştır. Lütfullah Gökçen, 8 Eylül 1922 tarihinde Türk ordusunun Manisa’yı kurtarması sonrasında, Türk ordusuyla birlikte kaçanların takip, arama ve tarama görevlerine gönüllü olarak katılmıştır. Gökçen, Manisa’nın kurtarılmasından sonra ise şehirde güvenliğin sağlanması çalışmalarını, bir süre yerine getirmiştir. Gökçen, anılarında Kazım Özalp, Sarı Edip Efe, Parti Pehlivan, Müftü Âlim Efendi, Çerkez Ethem, Topal Osman gibi Milli Mücadele’nin önemli isimleriyle ilgili bilgiler vermiş ve 1922 yılında Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın İzmir Kordonu’ndaki konuşmasını dinlemiş ve hatıratında bundan da söz etmiştir. Lütfullah Gökçen’in anıları günü gününe yazılmamış ve daha sonra kaleme alınmıştır. Lütfullah Gökçen, sade bir Türk vatandaşı olarak anılarını kaleme almıştır. Bu bildirinin amacı; bugüne kadar yayımlanmamış bir hatıratı gün yüzüne çıkarmak, Yunanlıların Manisa’yı işgali, Manisa’nın Yunanlılar tarafından yakılması, Türk ordusunun Manisa’yı işgalden kurtarması gibi konulara, sade bir Türk vatandaşının bakışını ortaya koymaktır.

Anahtar Kelimeler:

Immigrant Of Serez Mehmet Lutfullah Gokcen’s The National Struggle Period Memoirs
2021
Yazar:  
Özet:

The subject of this report is the memoirs of Mehmet Lütfullah Gökçen. The memoirs of Gökçen are typed in Latin letters and are in A4 size, thirty-five (35) pages. It was written in 1974-1975. Lütfullah Gökçen was born in Serez in 1900. Gökçen’s father, Ahmet Hamdi Ferahi, advanced up to the Captain rank in the Ottoman Army. Gökçen’s mother’s name is Saide. After finishing Ahmet Paşa Elementary school, Lütfullah Gökşen enrolled in Serez Secondary School in 1910 but he was taken from the school because of The Balkan War which emerged at the end of the second year of his school and he was forced to emigrate from Serez toTurkey with his family at the end of the war. Lütfullah Gökçen and his family arrived in İzmir in 1913 by a Russian ship which they boarded in Thessaloniki and then settled in Manisa. Lütfullah Gökçen was recruited in army during the years of The Word War 1andperformedmilitary service at the Pasaport police station in Izmir until the Greek Occupation. He returned to Manisa before the occupation and witnessed the years of Manisa’s occupation and salvation. Gökçen gives the answer to the question of how Manisa Fire, which started on September 5-6, 1922, broke out and who did it After the Turkish army saved Manisa on 8 September 1922; Lütfullah Gökçen voluntarily fulfilled the tasks of pursuing, searching and screening those who escaped from the Turkish army. After there scue of Manisa, Gökçen fulfilled the mission to maintain public order in the city for a while. Gökçen gives information about the important figures of Turkish War of Independance, such as Kazım Özalp, Sarı Edip Efe, Parti Pehlivan, Müftü Âlim Efe, Çerkes Ethem, Topal Osman and also mentions Kemal Pasha’s speech in İzmir Kordon in 1922. The memoirs of Lütfullah Gökçen were not written day by day, they were written after wards. Lütfullah Gökçen was written a memories as a simple Turkish citizen. The purpose of this report is; to reveal a memoir which has not been surfaced and to present the invasion of Manisa by The Greeks, fire in Manisa set by the Greeks, Turkish Army’s saving Manisa from invasion with a simple citizen’s point of view.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Çağdaş Türkiye Tarihi Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 537
Atıf : 1.867
2023 Impact/Etki : 0.057
Çağdaş Türkiye Tarihi Araştırmaları Dergisi