Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 40
 İndirme 8
" çocuklar!="" toprakta="" sanat="" var"="" adlı="" projenin="" çocuğun="" görsel="" ve="" plastik="" dil="" gelişimi="" yönündeki="" çıktıları"="
2018
Dergi:  
Kent Akademisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmaya konu olan Çocuklar! Toprakta Sanat Var adlı proje Tübitak 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları çağrısı kapsamında yürütülmüştür. Projenin hedef kitlesini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesindeki sevgi evlerinde bulunan ( 08-12 yaşlarındaki, 9 kız – 9 erkek) 18 çocuktan oluşmaktadır. Tek kamp döneminde 7 gün süresince gerçekleştirilen proje, Açık Havada Eğitim (AHE) temelli sanat eğitimi ve doğa okulu çerçevesinde programlanmış eğitim etkinliklerinden oluşturulmuştur. Nitel araştırma deseniyle çalışılan araştırmanın betimsel analiz kategorilerinden biri Çocuklardaki Görsel ve Plastik Dilin Gelişimine İlişkin Çıktılar olarak belirlenmiştir. Bu bağlamda projenin sanatsal tabakadaki yansıması ön-resim ve son-resim etkinlikleriyle çözümlenmeye çalışılmıştır. Projenin ilk ve son günü resim öğretmenleri gözetiminde “Çocuklar Toprakta Sanat Var” adlı resim çalışmaları yaptırılmıştır. Belirlenen kategori bağlamında elde edilen resimler üç uzman tarafından, çocuk resimlerinde çözümleme yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir. Bu doğrultuda ulaşılan bulgular uyarınca; özellikle çocukalardaki renk algısında anlamlı farklar gözlenmiştir. İlk resim çalışmasında tek çeşit ve siyah yoğunluğunda kullanılan renklerin, son resim çalışmasında yerini renk çeşitlemesine bıraktığı görülmüştür. Yine aynı kategoride sert kontör çizgilerinin terk edilmiş olduğu saptanmıştır. AHE temelli sanat eğitimine bağlı olarak mekân-figür ilişkisinin kurgulandığı çizimlerde değişmeler olduğu saptanmıştır. Resimlerde yer alan figürlerde akran ilişkileriyle paralel şekilde değişmeler belirlenmiştir. Birçok çocuğun ön resminde mevcut olan yalnızlık ifadesini vurgulayan tek figürlerin yerini topluluk figürleri alırken, büyüklük küçüklük arasındaki orantısızlık daha dengeli hale gelmiştir. Sonuç olarak projenin çocuklarda görsel ve plastik dil gelişimi yönünde olumlu katkılar sağladığı saptanmıştır. Tüm etkinlik süreci verilerinden yola çıkarak; çocukların gerek yaşadıkları dünyayı algılamaları, gerekse de akran ilişkileri geliştirmeleri bağlamında AHE temelli sanat eğitiminin çocukların görsel ve plastik dil gelişimini desteklerken, yaratıcı ifade gücü ve düşün dünyalarında olumlu yönde değişiklikler oluşturduğu söylenebilir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Kent Akademisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 691
Atıf : 1.340
2023 Impact/Etki : 0.266
Kent Akademisi