Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 35
 İndirme 8
BİLİMSELLİK PARADİGMASINDAN KÜLTÜREL BATILILAŞMA ÜZERİNE BİR ELEŞTİRİ
2019
Dergi:  
Katre Uluslararası İnsan Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Batılılaşmaya tarihsel bir süreç içinde bakıldığında kültürel alanlara pozitivist bilimsel bilgi birikimini yansıttığı görülür. Batılılaşmanın özünde yer alan pozitivist düşünce, Osmanlı’nın son ve Cumhuriyet’in ilk dönemlerinde nesnel olarak uygulamaya konmuştur. Türkiye’de Batılılaşama, bilimsellik paradigmasından yeni toplumsal bir kültür oluşturma hedefi içinde gerçekleştirilmek istenmiştir. Başlangıçta bir medeniyet projesinin nesnel bir sunumu olan Batılılaşma ve bunun temelinde yer alan pozitivizm, siyasal ve kültürel sistem haline getirilmiştir. Akıl ve bilimi ön plana çıkaran Cumhuriyet döneminin yöneticileri, pozitivist bir yaklaşımla kültürel reformları radikal olarak uygulamaya çalışmıştır. Bu durum pozitivist düşüncenin toplum üzerinde kültürel olarak hükümranlık kurma çabasın göstermektedir. Buna karşın Nursi, çağa uygun bir anlayış ve metotla farklı bir bakış açısı getirerek kültürel Batılılaşmayı eleştirmektedir. Bu çalışmada, Nursi’nin yeni kavrayış şekli ile İslam terminolojisini modern söylemler üzerinden bağdaştırarak pozitivist düşünce karşısında yeni bir bilimsellik anlayışı üretmesi üzerinde durulmuştur. Nursi’nin pozitivist akla dayalı zihniyetin reddi ile inancı bilimsellikle yorumlaması ele alınarak, kültürel reformların dayanağı olan pozitivizm ve Batı medeniyetine yönelik eleştirilerine yer verilmiştir. 

Anahtar Kelimeler:

BİLİMSELLİK PARADİGMASINDAN KÜLTÜREL BATILILAŞMA ÜZERİNE BİR ELEŞTİRİ
2019
Yazar:  
Özet:

When we look at Westernization in a historic process, it seems that it reflects the accumulation of scientific knowledge positivist in cultural fields. The positive thought in the essence of westernization has been objectively applied in the last and early periods of the Ottoman Republic. In Turkey, Westernization is intended to be achieved in the aim of creating a new social culture from the scientific paradigm. Initially, the Westernization, which is an objective presentation of a civilization project, and the positivism that is based on it, has become a political and cultural system. The governors of the Republic, which put mind and science in the forefront, tried to implement cultural reforms in a radical way with a positive approach. This situation demonstrates the effort of the positivist thought to establish cultural domination over society. Nevertheless, Nursi criticizes cultural westernization by bringing a different perspective with an age-friendly understanding and method. In this study, the focus was on Nursi’s new form of understanding and the Islamic terminology by modern speeches, producing a new scientific perception against positivist thought. Nursi's rejection of the positivist mind-based mind and the scientific interpretation of the belief have been addressed, and his criticism of positivism and Western civilization, which is the basis of cultural reforms, has been placed.

A Critique Of Cultural Westernization From The Paradigm Of Scientificism
2019
Yazar:  
Özet:

Looking at Westernization in a historical process, it is seen that it reflects positivist scientific knowledge in cultural fields. The positivist thought, which is at the core of Westernization, was objectively applied during the last and the first periods of the Ottoman Empire. Westernization in Turkey, the paradigm of science has been aimed at creating a new social culture. In the beginning, Westernization, an objective presentation of a civilization project, and positivism, which is based on it, have been transformed into a political and cultural system. The managers of the Republican period, who put the mind and science to the fore, tried to radically apply cultural reforms with a positivist approach. This situation shows that positivist thought is trying to establish a cultural rule over society. On the other hand, Nursi criticizes cultural Westernization by introducing a different perspective with a contemporary approach and method. In this study, Nursi’s new way of understanding and reconciling Islam terminology through modern discourse focused on producing a new understanding of science in the face of positivist thought. Nursi’s critique of positivism and Western civilization, which is the basis of cultural reforms, is taken into consideration the rejection of positivist mindset and the interpretation of faith in science.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Katre Uluslararası İnsan Araştırmaları Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 204
Atıf : 91
Katre Uluslararası İnsan Araştırmaları Dergisi