Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 32
 İndirme 3
Gauss Karma Modellerin Özellikleri ve Modele Dayalı Kümeleme
2020
Dergi:  
Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada çok değişkenli verideki homojenlik ve heterojenlik durumları incelenmiş ve heterojen değişkenler belirlenmiştir. Değişkenlerdeki parçalanmaların (heterojenlik) normal karma dağılımlardaki bileşenlere denk geldiği gösterilmiş ve alt grup sayıları belirlenmiştir. K-otalamalar (k-means) algoritmaları ile değişkenlerdeki parçalanmalara atanan gözlemler belirlenmiş ve veri gruplandırma yapılmıştır. Değişkenlerdeki her bir parçalanmanın Gauss Karma Modeldeki (GMM) bir kümelenmeye karşılık geldiği varsayımı altında muhtemel küme sayıları ve küme sayıları için aralık elde edilmiş ve küme sayılarına bağlı olarak model sayıları belirlenmiştir. Parçalanma (bileşen) sayısına bağlı model sayıları Genetik Algoritmalarla (GA) belirlenmiş ve En Çok Olabilirlik Kestirimi (MLE)algoritması ile parametreler tahmin edilmiştir. Modele dayalı kümeleme yöntemi ile Gauss Karma Modeller arasından veri yapısına uyan en iyi modelin seçimi log-likelihood, AIC ve BIC gibi bilgi kriterleri ile belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Features of Gauss Karma Models and Model-Based Collections
2020
Yazar:  
Özet:

In this study, the homogenity and heterogenity of the data in many variables have been studied and the heterogenic variables have been determined. The divisions in variables (heterogenicity) have been shown to be equal to the components in normal karma divisions and the subgroup numbers have been determined. The K-means algorithms and the observations assigned to divisions in the variables have been determined and the data grouped. Under the assumption that each fragmentation in the variables corresponds to an accumulation in the Gauss Karma Model (GMM), the range for the possible quantities and quantities is obtained and the quantities of the model are determined depending on the quantities. The number of models related to the number of divisions is determined by genetic algorithms (GA) and the parameters are predicted by the MLE algorithm. The choice of the best model that fits the data structure between the model-based aggregation method and Gauss Karma Models is determined by information criteria such as log-likelihood, AIC and BIC.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 948
Atıf : 1.900
2023 Impact/Etki : 0.228
Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi