User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 9
 Downloands 3
COVID-19 Pandemi Sürecinde Kadınların Psikolojik Sağlamlık ve Temel İnanç Düzeyleri ve Etkileyen Faktörlerin İncelenmesi
2022
Journal:  
Balıkesir Sağlık Bilimleri Dergisi
Author:  
Abstract:

Çalışmada amaç; COVID-19 pandemi sürecinde kadınların psikolojik sağlamlık ve temel inanç düzeyini belirlemek ve etkileyen faktörleri incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışma kesitsel tiptedir. Araştırmanın verileri Google Survey aracılığı ile online olarak 792 kadından toplanılmıştır. Verilerin toplanılmasında tanıtıcı bilgi formu, Psikolojik Sağlamlık Ölçeği ve Temel İnançlar Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler (sayı, yüzde, toplam puan) ve the Ordinary Least Square Regression (OLSR) analizi kullanılmıştır. Bulgular: Kadınların ‘’psikoloji sağlamlık ölçeği’’ puan ortalaması 66.50 ve ‘’temel inançlar ölçeği’’ toplam puanı 27.87 bulunmuştur. Kadınların COVID-19 korku puanı 10 üzerinden 6.31±1.98 olarak saptanmıştır. Yaşı ve eğitim düzeyi yüksek olan ve çalışan kadınların psikolojik sağlamlık düzeyinin daha yüksek olduğu saptanmıştır (p<0.05). COVID-19 korkusu ile psikolojik sağlamlık arasında negatif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur (p<0.05). Kadınların ‘’psikolojik sağlamlık ölçeği’’ puan ortalaması 66.50±13.40 ‘’temel inançlar ölçeği’’ toplam puanı 27.87±10.76 bulunmuştur. Kadınların COVID-19 korku puanı 10 üzerinden 6.31±1.98 olarak saptanmıştır. Yaşı ve eğitim düzeyi yüksek olan ve çalışan kadınların psikolojik sağlamlık düzeyinin daha yüksek olduğu saptanmıştır (p<0.05). COVID-19 korkusu ile psikolojik sağlamlık arasında negatif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur (p<0.05). Kadınların yaşı, çalışıyor olması ve psikolojik sağlamlık düzeyi ile temel inanç düzeyi arasında pozitif yönde bir ilişki bulunmuştur (p<0.05). Sonuç: COVID-19 pandemisinde kadınların psikolojik sağlamlık ve temel inançlar puan ortalamasının iyi düzeyde olduğu ve psikolojik sağlamlıkla temel inanç düzeyi arasında bir ilişkinin olduğu ortaya koyulmuştur. Bazı sosyo-demografik özellikler ve COVID-19 korkusu gibi durumlar kadınların psikolojik sağlamlılık ve temel inançlarını etkileyebilmektedir.

Keywords:

An Investigation Of Psychological Resilience and Core Belief Levels Of Women During The Covid-19 Pandemic and Affecting Factors
2022
Author:  
Abstract:

Aim: The aim of the study is to determine the psychological resilience and core belief levels of women during the COVID-19 pandemic period and examine the affecting factors. Method: The study is in a cross-sectional design. The data were collected from 792 women using the Descriptive Information Form, the Psychological Resilience Scale, and the Core Beliefs Inventory. Descriptive statistics and the Ordinary Least Square Regression analysis were used to analyze the data. Results: The mean score of the “psychological resilience scale” was 66.50±13.40 and “core beliefs inventory” was 27.87±10.76. The COVID-19 fear score of women was found to be 6.31±1.98 out of 10. The psychological resilience levels were higher in working women, older women, and those with higher education levels (p<0.05). A negative significant relationship was found between the fear of COVID-19 and psychological resilience (p<0.05), and a positive correlation was found between women's age, working status, psychological resilience, and core belief levels (p<0.05). Conclusion: The mean score of psychological resilience and core beliefs of women in the COVID-19 pandemic was found to be moderately good. Some socio-demographic characteristics and factors can affect women's resilience and core beliefs.

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles












Balıkesir Sağlık Bilimleri Dergisi

Field :   Sağlık Bilimleri

Journal Type :   Ulusal

Metrics
Article : 516
Cite : 1.856
2023 Impact : 0.067
Balıkesir Sağlık Bilimleri Dergisi