Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 9
 İndirme 1
Sensör işaretlerinden cinsiyet tanıma için yerel ikili örüntüler tabanlı yeni yaklaşımlar
2019
Dergi:  
Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Son zamanlarda kimlik tanıma başta olmak üzere, yaş tanıma ve cinsiyet tanıma gibi konular hem akademik hem de diğer alanlarda (sanayi, bilişim, sağlık vb.) yaygın olarak üzerinde araştırma yapılan konulardandır. Cinsiyet tanıma (CT) erkek ve kadın arasında ayrım yapan özelliklere dayalı olarak bireyin cinsiyetini belirlemektir. Yapay zeka alanında, CT örüntü tanıma yönteminin en önemli uygulamalarından biri olarak kabul edilmektedir. Bu çalışmada kişilerin 5 farklı bölgesine takılmış olan ivmeölçer, manyetometre ve jiroskop sensörlerinden elde edilen işaretler kullanılarak cinsiyet tanıma (CT) için üç (3) farklı öznitelik çıkarım metodu önerilmiştir. İşaretlerden öznitelik çıkarımı CT’nın en önemli aşamalarından biridir. Çünkü CT’nin başarısı çıkarılan özniteliklere bağlıdır. Ancak CT için uygun özniteliklerin çıkarım zor bir problemdir. Sensörlerden elde edilen işaretlere Bir Boyutlu Yerel İkili Örüntüler (1B-YİÖ), Bir Boyutlu Sağlam Yerel İkili Örüntüler (1B-SYİÖ) ve Ağırlıklandırılmış Bir Boyutlu Sağlam Yerel İkili Örüntüler (A-1B-SYİÖ) olmak üzere farklı dönüşüm yöntemleri uygulanmıştır. Dönüşüm işlemlerinden sonra yeni oluşan işaretlerde istatistiksel öznitelikler elde edilmiştir. Bu öznitelikler kullanılarak farklı makine öğrenmesi yöntemler (SVM, RF, YSA, Knn) ile sınıflandırma işlemleri gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre 1B-YİÖ (%96.04), 1B-SYİÖ (%96.72) ve A-1B-SYİÖ (%97.28) yöntemlerin CT için etkin öznitelikler sağladığı görülmüştür. Bu çalışmada önerilen yeni yaklaşımlar sayesinde sensör işaretleri kullanılarak CT işleminin yüksek bir başarı oranı ile gerçekleştirildiği belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

New approaches based on local binary samples for gender recognition from sensor signs
2019
Yazar:  
Özet:

Recently, identity recognition mainly includes issues such as age recognition and gender recognition both in academic and other fields (industrial, computer, health, etc.). It is a commonly researched subject. Gender recognition (CT) is determining the individual’s gender on the basis of the characteristics that distinguish between men and women. In the field of artificial intelligence, CT is considered one of the most important applications of the sample recognition method. In this study, three (3) different characteristics extraction methods for gender recognition (CT) were proposed using the signs obtained from the vibration measurements, magnetometers and gyroscopic sensors, which were embedded in 5 different areas of individuals. Extrusion of authenticity from signs is one of the most important stages of CT. Because the success of the CT depends on the subjects. However, getting out the proper qualities for CT is a difficult problem. Signals obtained from the sensors have been applied different conversion methods, including a Dimensional Local Twin Examples (1B-YÖ), a Dimensional Solid Local Twin Examples (1B-YÖ) and a Weighted Dimensional Solid Local Twin Examples (A-1B-YÖ). After the conversion processes, new signs have been obtained statistical properties. Classification processes have been carried out using different machine learning methods (SVM, RF, YSA, Knn) using these properties. According to the results obtained, 1B-YÖ (96.04), 1B-YÖ (96.72) and A-1B-YÖ (97.28) methods have been shown to provide effective properties for CT. Thanks to the new approaches proposed in this study, it has been determined that CT processing is performed with a high success rate using sensor signals.

Anahtar Kelimeler:

2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi

Alan :   Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.369
Atıf : 6.254
Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi