Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 41
 Görüntüleme 67
 İndirme 5
Türkiye’de Afet Sonrası Yaşanan Barınma Sorunları
2005
Dergi:  
Megaron Dergisi
Yazar:  
Özet:

Türkiye jeolojik - topoğrafik yapısı ve iklim özellikleri nedeniyle büyük can ve mal kayıplarına yol açan doğal afetlerle sık karşılaşan ülkelerden biridir. Son altmış yıl içerisinde doğal afetlerin yol açtığı yapı hasarları istatistikleri dikkate alındığında, hasarın %62’sinin depremler nedeniyle meydana geldiği gözlenmektedir. Afet sonrası çok sayıda konutun yıkılması veya ağır hasar görmesi sonucu, bu konutlarda yaşayan ailelere hızla yeniden barınak sağlanması zorunluluğu ile karşı karşıya kalınmaktadır. Türkiye’de afet sonrası barınma sorununa ilişkin yaklaşımlara bakıldığında; a)Acil Yardım Aşaması b)Rehabilitasyon Aşaması c)Yeniden Yapım Aşaması olmak üzere üç aşamada sorunun ele alındığı görülmektedir. Türkiye’de afet sonrası uygulanan üç aşamalı barınma yaklaşımı; seçilmiş 6 farklı deprem örneğinde incelendiğinde; üç aşamada da belirli bir stratejinin olmadığı, izlenecek yolun kararının afet sonrasına bırakıldığı ve bu eksikliğin afetlere karşı hazırlıklı olunmasını engellediği görülmektedir. Ayrıca bu üç aşamalı afet sonrası barınma yaklaşımı afetzedelerin gereksinimlerini aşamalı olarak, ivedilikle karşılamakta ve ülke kaynaklarını verimli kullanmakta yetersiz kalmaktadır. Her aşamada ki sorunları yönetsel-yasal, yer seçimi-yerleşim, birimlerin tasarım -uygulama ve kullanım, altyapı, sosyo-psikolojik, maliyet ve sürdürülebilir olmama gibi alt başlıklar halinde toplamak olanaklıdır. Sorunların irdelenmesi sonucunda; afet sonrası barınma sorunun bir sistem olarak tüm etkileşen bileşenleri ile ele alınması, afet öncesinden hazırda bulunan bir sisteme her bölgenin kendi verilerini koyarak izleyebileceği karar adımlarının oluşturulması ve ülke kaynaklarını verimli kullanmak ve ivedi çözüm için sürdürülebilir bir barınma sisteminin tasarlanmış olması gerekliliği ortaya çıkmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Residential problems in Turkey after disaster
2005
Dergi:  
Megaron Dergisi
Yazar:  
Özet:

Turkey is one of the countries that often encounter natural disasters due to its geological-topographic structure and climate characteristics that lead to large losses of lives and goods. The statistics of structural damage caused by natural disasters over the past six decades have shown that 62% of the damage was caused by earthquakes. As a result of the destruction or serious damage of many houses after the disaster, the families living in these houses are faced with the need to be quickly resettled. In Turkey, when it comes to approaches related to the disaster residence problem; a) Emergency aid phase b) Rehabilitation phase c) Reconstruction phase the problem is treated in three stages. In Turkey, the three-stage accommodation approach applied after a catastrophe; when examined in the 6 different earthquake examples; in the three stages there is no specific strategy, the decision of the path to be followed is left after a catastrophe and this lack prevents preparation to catastrophe. In addition, this three-stage post-catastropic accommodation approach is gradually, inadvertently, insufficient to meet the needs of the catastrophes and to efficiently use the country’s resources. It is possible to gather the problems in subtitles such as administrative-legal, location-setting, design-application and use of units, infrastructure, socio-psychological, cost and sustainability. As a result of the problem solving, it is necessary to address the post-catastropic housing problem with all the interactive components as a system, to create decision-making steps that each region can follow by placing its own data in a pre-catastropic system and to use the country’s resources efficiently and to design a sustainable housing system for urgent solution.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler
Megaron Dergisi

Alan :   Mimarlık, Planlama ve Tasarım

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 607
Atıf : 3.236
2023 Impact/Etki : 0.031
Megaron Dergisi