Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 21
 Görüntüleme 52
 İndirme 3
Tip 2 Diyabet Tedavisinde Yaşam Tarzı Değişikliği - Beslenme ve Fiziksel Aktivite
2018
Dergi:  
Beslenme ve Diyet Dergisi
Yazar:  
Özet:

Diabetes mellitus ve onunla aynı risk etmenlerini paylaşan bazı kronik hastalıklar, global bir sağlık sorunu haline gelmiştir. Diyabet tedavisinde, hasta eğitimi, tıbbi beslenme tedavisi ve egzersiz çok önemli olup, yaşam tarzı değişikliği son yıllarda üzerinde çok fazla durulan bir konu olarak dikkati çekmektedir. Yalnızca sağlıklı yaşam tarzı değişikliği ile diyabetin %44-58 oranında önlenebileceği veya geciktirilebileceği belirtilmiştir. Amerikan Diyabet Birliği (ADA) beslenme açısından yaşam tarzı değişikliği için: (1) düşük glisemik indeksli karbonhidrat kaynaklarının tüketilmesini (130 g/gün’ün altında olmayacak şekilde) ve (2) diyet yağının azaltılmasını (enerjinin %7’sinin altında doymuş yağ alımı, en düşük düzeyde trans yağ alımı, <200 mg/gün kolesterol alımı), ayrıca derisiz tavuk, hindi, balık ve az yağlı süt ürünleri gibi protein kaynaklarının tercih edilmesini önermiştir. Beslenme programında diyetteki posa miktarının her 1000 kkal için 14 g olması gerektiği vurgulanmış, sodyum ve alkol alımının sınırlandırılmasının, sebze, meyve ve yağı azaltılmış süt ürünleri tüketiminin arttırılmasının olumlu etkileri olduğu belirtilmiştir. Yaşam tarzı değişikliği içerisinde köşe taşı olan bir diğer konu ise egzersizdir. Diyabetli bireyler için egzersiz planlanırken, bireysel özellikler göz önünde bulundurulmalıdır. Egzersiz programının türü ve şiddeti her hastaya göre farklılık göstermekle birlikte, ideal bir egzersiz programının haftada en az 150 dakika orta şiddette aktivite içermesi gerektiği önerilmiştir. Yine ADA’nın rehberleri doğrultusunda, aerobik egzersizle birlikte yapılan direnç egzersizlerinin (haftada 2 kez, 2-4 set ve 8-10 tekrar) de kan glukoz regülasyonu üzerinde oldukça etkili olduğu ve kan glukozunu düşürmede önemli bir etmen olduğu bildirilmiştir. Diyabet hastalarının primer tedavisinde uygun bir beslenme düzeni ve buna eşlik eden bir egzersiz programının, tedavinin başarısını arttıracağı unutulmamalıdır.

Anahtar Kelimeler:

Change in lifestyle in type 2 diabetes treatment - Nutrition and physical activity
2018
Yazar:  
Özet:

Diabetes mellitus and some chronic diseases that share the same risk factors with it have become a global health problem. In the treatment of diabetes, patient education, medical nutrition and exercise are very important, and lifestyle changes have been considered as a topic that has been focused on a lot in recent years. Only by a healthy lifestyle change, diabetes can be prevented or delayed by 44-58%. The American Diabetes Association (ADA) for a dietary lifestyle change: (1) the consumption of low glycemic index carbohydrate sources (130 g/day) and (2) the reduction of dietary fat (saturated fat intake below 7% of energy, lowest trans fat intake, <200 mg/day cholesterol intake), as well as the preference of protein sources such as skinless chicken, hindi, fish and low-fat dairy products. The dietary program emphasized that the amount of poses in the diet should be 14 g for every 1000 kcal, the reduction of the intake of sodium and alcohol, the increase in the intake of vegetables, fruits and oil reduced dairy products, has been said to have a positive effect. Another subject of lifestyle change is exercise. When planning exercise for people with diabetes, individual characteristics should be taken into account. While the type and intensity of the exercise program vary by patient, it is recommended that an ideal exercise program contains at least 150 minutes of moderate intensity activity a week. Again, according to the ADA’s guidelines, resistance exercises accompanied by aerobic exercises (two times a week, 2-4 sets and 8-10 repeats) have been to be very effective on blood glucose regulation and to be an important factor in blood glucose reduction. It should not be forgotten that a proper dietary scheme and an accompanying exercise program in the primary treatment of diabetic patients will increase the success of treatment.

Anahtar Kelimeler:

0
2018
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Beslenme ve Diyet Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.173
Atıf : 2.933
2023 Impact/Etki : 0.103
Beslenme ve Diyet Dergisi