Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 68
 İndirme 13
Arnold Gehlen’de Kültürel Kriz ve Tarihin Sonu
2020
Dergi:  
Temasa Journal of Philosophy
Yazar:  
Özet:

Gehlen felsefi antropolojisinden hareketle geliştirdiği kültür ve kurumlar teorisinin ışığında insanlığın bir kriz dönemine girdiğini iddia eder. Gehlen’e göre ilkel dönemlerde insanın eksikliklerini gidermek, yükünü hafifletmek ve yaşamını devam ettirebilmek için doğal bir zorunlulukla oluşturduğu kültür ve kurumlar modern dönemle birlikte insan yaşamını yozlaştırmakta ve tehdit etmektedir. İnsanın eylemlerine sabit bir arka plan sağlama işlevine sahip olan ilkel kurumların modernizmin katı rasyonalitesinin bir getirisi olarak sosyal düzenin ve kültürün çöküşüne katkı yapmaya başladığını belirten Gehlen, bu çöküşün insan bilincinin kendisinde ölümcül değişikliklere neden olduğunu düşünür. Tüm bunlar ona göre insan dünyasının kesinliğini yitirerek kaypak bir belirsizliğe sürüklenmesine yol açmıştır. İlkel kültürler ile modern kültürler arasında bir karşılaştırma yapan Gehlen için buradan çıkan sonuç, endüstriyel yaşama uygun yaşadığı halde insanın bu varoluş biçimi ile kendi biyolojik yapısıyla daha fazla baş edemeyeceğidir. Gehlen, modern dönemin hızla kültürel bir krize, teknolojik bir egemenliğe ve bireysel varoluşun özerkliğinin yitirilmesine neden olduğunu düşünür. Bu çalışmanın amacı Gehlen’in kültür ve kurumlar hakkındaki görüşlerini ortaya koyarak, modernitenin yol açtığı sorunların tarihi nasıl sonuna getirdiğini tartışmaktır.

Anahtar Kelimeler:

Arnold Gehlen's Cultural Crisis and the End of History
2020
Yazar:  
Özet:

Gehlen claims that in the light of the theory of the cultures and institutions he evolved from the philosophical anthropology, humanity has entered a crisis period. According to Gehlen, the cultures and institutions in the primary period, which they form with a natural obligation to solve human deficiencies, to relieve the burden and to continue their lives, corrupt and threaten human life along with the modern period. Gehlen points out that the primary institutions, which have the function of providing a fixed background for human actions, began to contribute to the collapse of social order and culture as a result of the solid rationality of modernism, believes that this collapse leads to lethal changes in the human consciousness itself. All of this, according to him, has led to a lost uncertainty by losing the certainty of the human world. The outcome for Gehlen, who compares the primitive cultures with the modern cultures, is that the human being will no longer be able to cope with this form of existence with his own biological structure while living in an industrial life. Gehlen believes that the modern era has rapidly led to a cultural crisis, a technological sovereignty and the loss of autonomy of individual existence. The aim of this study is to expose Gehlen’s views on culture and institutions, discussing how the problems that modernity leads to the end of history.

Anahtar Kelimeler:

2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






2017




Temasa Journal of Philosophy

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 239
Atıf : 292
2023 Impact/Etki : 0.188
Temasa Journal of Philosophy