Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 104
 İndirme 11
Gebelikte Akut Pankreatite Yaklaşım
2012
Dergi:  
Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Gebelikte akut pankreatit AP nadir gözüken tehlikeli bir hastalıktır. Artmış maternal ve fetal mortalite insidansı ile birliktelik gösterir. Gebelikte ortaya çıkan metabolik değişikliklerle pankreatik patofizyolojinin etkileşmesi sonucu tanı kolaylıkla gözden kaçabilir. Bulantı ve kusma eşlik etsin ya da etmesin üst karın ağrısı ile başvuran gebelerde ayırıcı tanıda mutlaka düşünülmelidir. Etiyolojide öne çıkan faktörler; safra taşları, hipertrigliseridemi HTG ve alkoldür. Biliyer kaynaklı AP’de prognoz non-biliyer kaynaklı AP’ye göre daha iyidir. Tanıdatemel laboratuar bulgusu serum amilaz seviyesinin normalin üst sınırının 3 katından fazla yükselmesidir. Tanıyı desteklemek için ultrason US yapılmalı, serum trigliserid TG ve iyonize kalsiyum seviyesine bakılmalıdır. TG yüksekliği olan durumlarda serum amilaz seviyesi normal olabileceği için bu durumda serum lipazı ve idrar amilazına bakmak tanıda daha faydalı olacaktır. US’nin yetersiz kaldığı vakalarda gadoliniumlu manyetik rezonans kolanjiopankreatografi MRCP yapılabilir. Radyasyon maruziyeti dolayısıyla bilgisayarlı tomografi BT ve tanısal endoskopik retrograd kolanjio pankreotografi ERCP kullanılmamalıdır. Gastrointestinal dekompresyon ve açlık tedavinin temelini oluşturmaktadır. Safra taşı nedenli AP’de erken dönemde düşük komplikasyon oranı olduğu için laparoskopik kolesistektomi planlanmalıdır. Laporoskopik kolesistektomi içinuygun zaman, uterusun cerrahi alanı kısıtlamadığı ve fetusun organogenezisinin tamamlandığı 2. trimestır olmalıdır. Seçilmiş vakalarda teröpatik ERCP’de yapılabilir. HTG’li AP’de ise yağdan fakir diyet, omega-3 yağ asitleri ve plazma değişimi tedavileri uygulanabilir

Anahtar Kelimeler:

Acute Pankreatitis Approach
2012
Yazar:  
Özet:

Acute pancreatitis in pregnancy is a rare and dangerous disease. It is associated with increased maternal and fetal mortality incidence. As a result of the interaction of pancreatic patofysiology with metabolic changes that occur during pregnancy, the diagnosis can easily be avoided. It is necessary to consider the distinctive diagnosis in pregnancies that apply with upper stomach pain, whether or not accompanied by nausea and vomiting. The main factors in etiology are: the yellow stones, hypertriglyceridemia HTG and alcohol. The prognosis is better than the non-scientific source AP. Identifiable laboratory findings are that the serum amylase level increases more than 3 times the upper limit of the normal. To support the diagnosis, ultrasound US should be done, the serum triglyceride TG and ionized calcium levels should be considered. In cases with TG height, the level of serum amylase may be normal, in this case it will be more useful in the diagnosis to look at serum lipase and urine amylase. In cases in which the US remains insufficient, magnetic resonance with gadolinium can be done with collangiopankreatography MRCP. Due to radiation exposure, computer tomography should not be used for IT and diagnostic endoscopic retrograde colanjio pancreotography. It is the basis of gastrointestinal decompression and hunger treatment. Because the ap caused by the yellow stone has a low rate of complications in the early period, laparoscopic cholesystectomy should be planned. The appropriate time for laporoscopic cholestectomy should be in the 2nd trimester where the uterus does not limit the surgical area and where the organogenesis of the fetus is completed. Therapeutic ERCP can be performed in selected cases. In AP with HTG, a low-fat diet, omega-3 fatty acids and plasma metabolism treatments can be applied.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.079
Atıf : 4.376
2023 Impact/Etki : 0.11
Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi