Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 7
THE EFFECTS OF COVID-19 OUTBREAK ON DOMESTIC VIOLENCE AMONG MARRIED WOMEN IN TÜRKİYE
2023
Dergi:  
Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Covid-19 pandemisi tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de sağlık, ekonomik, sosyal ve psikolojik sorunlara neden olmuştur. Birçok çalışmada pandemi nedeniyle yaşanan ekonomik sıkıntıların, uygulanan karantina gibi önlemlerin ve diğer sosyal sorunların aile içi şiddeti artırabileceği ileri sürülmüştür. Bu çalışma ile Türkiye'de evli ve çocuğu olan kadınların Covid-19 salgını sırasında ve öncesinde şiddete maruz kalma durumu, şiddetten haberdarlığı, kurumsal mekanizmalar hakkında bilgisi ve kurumsal mekanizmalara yönelik tutumlarını incelemek amaçlanmıştır. Uygun örnekleme yöntemi ile elde edilen örneklem 23 ile 60 yaş arası 324 evli kadından oluşmaktadır. Çalışmanın amacına uygun olarak hazırlanan anketi kişiler online olarak doldurarak çalışmaya katılmıştır. Aile içi şiddet, fiziksel, psikolojik, cinsel ve ekonomik şiddetin farklı türleri ile birlikte değerlendirilmiştir. Ayrıca araştırmada, kadınların şiddet türleri ve şiddete maruz kaldıklarında başvurabilecekleri kurumlara ilişkin farkındalıkları da değerlendirilmiştir. Çalışma sonuçlarına göre kadınların şiddete ilişkin farkındalıklarının yüksek olduğu görülmüştür. Ayrıca, pandemi sürecinde kadınların %18.5’inin fiziksel şiddete, %51.5’inin psikolojik şiddete ve %25’inin ekonomik şiddete maruz kaldığı saptanmıştır. Ancak pandemi öncesine kıyasla kadınların pandemi döneminde tüm şiddet türlerine daha az maruz kaldığını tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

0
2023
Yazar:  
Özet:

The Covid-19 pandemic has caused health, economic, social, and psychological problems in Türkiye as well as all over the world. It has been argued that economic hardship because of the pandemic, implemented pandemic restrictions such as lockdown and other social problems may increase domestic violence. The aim of this study is to investigate the exposure to violence of married women with children in Türkiye before and during the Covid-19 outbreak, their awareness of violence, knowledge about institutional mechanisms, and attitudes towards institutional mechanisms. The sample obtained by convenient sampling method consists of 324 married women between the ages of 23 and 60. Married women participated in the study by filling out the online questionnaire prepared in accordance with the purpose of the study. Domestic violence was evaluated together with different types of physical, psychological, sexual, and economic violence. In addition, in the study, women's awareness of the types of violence and the institutional mechanisms evaluated. According to the study results, it is seen that women's awareness of violence was high. In addition, it is determined that during the pandemic, 18.5% of women were exposed to physical violence, 51.5% to psychological violence and 25% to economic violence. However, it is reported that women are less exposed to all types of violence during the pandemic compared to the pre-pandemic period.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sağlık Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 545
Atıf : 7.857
2023 Impact/Etki : 0.305
Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi