Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 46
 İndirme 3
Malatya'da Çeşme Mimarisi
2021
Dergi:  
Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Su, canlı yaşamın varlığı açısından vazgeçilmez bir unsurdur. Dolayısıyla insanlık için suyun tedariki, temini ve depolanması elzem konulardandır. Bu anlamda insanlığın mimarlık tarihi serüveninde su mimarisi önem arz eden alanlardan olmuştur. Su ile ilişkili yapılar tarih öncesi çağlardan bu yana toplumlar için önemli olmuş, toplumların; sosyal, kültürel ve ekonomik gelişimleri açısından ön planda yer almıştır. Tarihte medeniyetler suyun taşınması amacıyla su kemerleri, su yolları, suyun biriktirilmesi için havuzlar ve sarnıçlar, suyun dağıtılması için maksemler, içmek amacıyla çeşmeler, sebiller, selsebiller, gibi su yapıları inşa etmişlerdir. Çeşmeler, suyun; kaynağından bir hazneye toplanarak veya borularla getirilerek lüleli veya musluklu, mermerden, taştan veya buna benzer malzemelerden yapılmış, umuma mahsus su alma yerleridir. Çeşmeler; ortada kitabesi olan nişi çevreleyen bir kemer, tas nişi, ayna taşında bir musluk, musluktan akan suyun biriktirdiği bir yalak, yalağın iki yanında dinlenme taşı formunda cephe düzenine sahiptir. Türk-İslam dönemi su mimarinsin en sanatsal yapıları olan çeşmeler mükemmel mimari düzenlemeleri, şebekeleri, taş süslemeleri, bezemeleri ile dönemlerinin anıtsal özelliklerini yansıtmaktadır. Malatya çeşmelerinde su haznesi sadece 4 çeşmede görülür. Cephe gerisinde yer alan su haznesi ve düz dam şeklinde ve yığma taşla örülmüş duvar örgüsüne sahiptir. Çeşmelerin cephelerinde yoğun bir bezeme görülmez. Birkaç örnekte devşirme malzeme kullanılarak süsleme yapılsa da, Klasik Dönem Osmanlı süsleme unsurları kullanılmamıştır. Küçük ölçekli çeşmelerin yanı sıra heybetli ebatlarıyla dikkat çeken çeşme örnekleri de bulunur. Bu bağlamda, burada tanıtılacak ve mimari yönden tartışılacak olan bu yapıların, akademik literatüre mütevazı da olsa bir katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Archaeology in Malta
2021
Yazar:  
Özet:

Water is an indispensable element for the existence of living life. Therefore, the supply, supply and storage of water for mankind is a matter of essence. In this sense, the architecture of the history of mankind has been one of the areas of water architecture of importance. The water-related structures have been important for societies since prehistoric ages, and have been in the forefront in terms of social, cultural and economic development of societies. In history, civilizations have built water bands, water roads, swimming pools and shells for water storage, water distribution, water shells for drinking, water shells, water shells, water structures for the purpose of transporting water. They are the places where the water is made of water, from the source to a treasure, or brought with pipe, or made of marble, stone, or similar materials. The fountain is a knife surrounding a knife, a knife surrounding a knife, a knife surrounding a knife surrounding a knife surrounding a knife surrounding a knife surrounding a knife surrounding a knife surrounding a knife surrounding a knife surrounding a knife surrounding a knife surrounding a knife surrounding a knife surrounding a knife surrounding a knife surrounding a knife surrounding a knife surrounding a knife surrounding a knife surrounding a knife surrounding a knife surrounding a knife surrounding a knife surrounding a knife surrounding a knife surrounding a knife surrounding a knife surrounding a knife surrounding a knife surrounding a knife surrounding a knife surrounding a knife surrounding a knife surrounding. The rivers, the most artistic structures of the water architecture of the Turkish-Islamic era, reflect the perfect architectural arrangements, networks, stone decorations, stones and the monumental characteristics of their periods. The water reservoir in the Malatya rivers is found in only 4 rivers. The back of the front has a water tank and a flat damp shape and a wall cornered with accumulating stone. There is no intensity on the fronts of the flocks. Although in several examples decoration is made using the wraping material, the Classical Period Ottoman decoration elements have not been used. In addition to small-scale rays, there are also examples of rays that attract attention with their vast sizes. In this context, it is believed that these structures, which will be presented here and discussed in an architectural perspective, will contribute to academic literature, even though modest.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Filoloji; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 698
Atıf : 4.158
2023 Impact/Etki : 0.147
Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi